Home Svijet Meta uklonila Instagram i Facebook profile iranskog ajatolaha Khameneija

Meta uklonila Instagram i Facebook profile iranskog ajatolaha Khameneija

by admin

„Uklonili smo ove profile zbog višestrukog kršenja naše politike opasnih organizacija i pojedinaca“, rekao je portparol Mete za AFP.

Iako Meta nije spomenula rat između Izraela i Hamasa, kompanija je bila pod pritiskom da zabrani iranskog lidera još od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Nakon napada, Khamenei je podržao Hamas, ali je negirao bilo kakvu iransku umiješanost. On je podržao i palestinsku odmazdu zbog izraelskog bombardovanja Gaze, kao i napade jemenskih Husa na brodove u Crvenom moru.

Khamenei, koji je na vlasti u Iranu 35 godina, ima pet miliona pratilaca na Instagramu.

„U nastojanju da spriječimo i prekinemo štetu u stvarnom svijetu, ne dozvoljavamo organizacijama ili pojedincima koji proglašavaju nasilnu misiju ili su uključeni u nasilje da budu prisutni na našim platformama“, navodi se u politici na kojoj je Meta zasnovala svoju odluku. Također se navodi da će „ukloniti veličanje, podršku i predstavljanje raznih opasnih organizacija i pojedinaca“.

Hamas je od strane Sjedinjenih Američkih Država označen kao strana teroristička organizacija.

Instagram i Facebook su zabranjeni u Iranu, ali Iranci koriste virtuelne privatne mreže ili VPN-ove kako bi izbjegli ograničenja i pristupili zabranjenim web stranicama ili aplikacijama, uključujući Facebook, Twitter i YouTube, javlja AFP.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima