Home Bosna i Hercegovina Milorad Dodik: Pregovarački status gotova stvar

Milorad Dodik: Pregovarački status gotova stvar

by admin

Mislim da je sve završeno oko pregovaračkog statusa BiH i da je, imajući u vidu moje kontakte i razgovore, to gotova stvar, rekao je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock došla sa predubjeđenjem u BiH i da preuzme zasluge koje joj ne pripadaju kako bi “uzela neke poene” jer je njena politika u Njemačkoj promašena.

– Odmah je napala RS govoreći da je došla da se bori za vladavinu prava. Kojeg prava? Dovodite nam Kristijana Šmita koji nemlj nikava prava ovdje i govorite da ste dobronamjerni. Niste dobronamjerni – istakao je Dodik.

On je poručio da da su dobrodošli svi koji imaju samo dobre namjere.

Kada je riječ o zakonu o sukobu interesa, Dodik je rekao da je predviđeno da ovaj zakon tretira sukob interesa samo na državnom, ali ne na ostalim nivoima vlasti i da se radi na njegovom usavršavanju.

Dodik je naveo da ovaj zakon ne dotiče niže nivoe vlasti i da sudovi i tužilaštva BiH ne mogu da se bave pitanjima nižih nivoa vlasti jer se tako degradira pravosuđe na entitetskom i kantonalnom nivou i u Brčko distriktu.

On je rekao da ima pokušaja da se kroz članove zakona provuku upravo stvari koje bi kasnije trebalo da služe kao mnogo puta do sada što se moglo vidjeti.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima