Home Svijet Misija u Crvenom moru: EU traži veću vojnu pomoć Ukrajini

Misija u Crvenom moru: EU traži veću vojnu pomoć Ukrajini

by admin

“Nadam se da će ta misija biti pokrenuta 17. februara. Neće sve zemlje u njoj učestvovati, ali nijedna nije protiv”, rekao je prije početka sastanka visoki predstvnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, prenosi HINA.

Vojna misija zvat će se Aspides (Zaštitnik) i trebala bi štititi brodove u Crvenom moru, koje napadaju jemenski hutisti, oružana islamistička politička grupa s iranskom podrškom. Misija bi trebala štititi trgovačke brodove, ali ne i učestvovati u napadima na hute.

 

Borrell je rekao kako očekuje da će ministri na današnjem sastanku odrediti koja će zemlja zapovijedati misijom i koje će zemlje sa svojim brodovima u njoj učestvovati.
Borrell je također prije početka sastanka pozvao da se napravi iscrpan popis vojne pomoći koje su zemlje članice pružile Ukrajini i da zemlje članice obznane što namjeravaju poslati ove godine.

“Važno je razjasniti situaciju i znati kako sa tim stojimo danas i kako ćemo stajati za tri mjeseca i za godinu dana”, rekao je Borrell.

Evropska unija je prošle godine obećala da će Ukrajini isporučiti milion topničkih granata do marta ove godine, ali su još daleko od toga cilja. Do sada je isporučeno manje od trećine, oko 300 hiljada topničkih granata.
Povjerenik za unutrašnje tržište Thierry Breton rekao je da će EU ove godine povećati svoje proizvodne kapacitete i proizvesti oko 1,4 miliona komada topničkog streljiva.
Ministri će također razgovorati i o sufinanciranju vojne pomoći Ukrajini iz Evropskog mirovnog instrumenta (EPF), izvanproračunskog fonda EU-a. Do sada su iz toga fonda financirana nabava oružja iz postojećih zaliha država članica, a ubuduće bi se trebala sufinancirati proizvodnja oružja.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima