Home Bosna i Hercegovina Mladi pripadnici OS BiH spremni služiti svojoj domovini

Mladi pripadnici OS BiH spremni služiti svojoj domovini

by admin

U prisustvu roditelja, rodbine, i drugih zvanica iz sustava obrane svečanu zakletvu je položilo 140 djevojaka i mladića koji su uspješno savladali obuku i koji su osnovnu vojničku obuku završili u kasarni “Božan Šimović”, u trajanju od oko tri mjeseca.

Za najboljeg polaznika 30. klase kandidata na obuci za profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH proglašen je Nedim Mešić.

Završetkom procesa obuke, koji je podrazumijevao sticanje osnovnih znanja i vještina, kandidati su se današnjim činom obvezali da će odgovorno i profesionalno obavljati svoje vojničke zadaće i na taj način doprinositi izvršenju misije OS BiH.

Bila mi je izuzetna čast i zadovoljstvo danas biti u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini na ceremoniji završetka obuke i…

Posted by Zukan Helez on Četvrtak, 21. decembar 2023.

U čestitki upućenoj mladim vojnicima ministar Helez je izrazio zadovoljstvo njihovom spremnošću i entuzijazmom da služe svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

“Oružane snage BiH predstavljaju jednu od najbolje i najuspješnije provedenih reformi u BiH. Iako sam nepunu godinu dana Ministar odbrane BiH, ponosan sam na sve ono što smo uradili i radimo u OS BiH. Ponosan na ono šta radimo u domenu obuke, čija je realizacija, posebno ove, 30. klase kandidata bila puna izazova”, kazao je u uvodu ministar.

Napomenuo je da Centar za osnovnu vojnu obuku ima jako važno mjesto u OS BiH te da ovdje počinje svaki pojedinac u OS BiH.

“Raduje me da će realizacijom aktuelnih projekata biti poboljšani uvjeti života i rada djevojaka i mladića koji će doći na obuku u ovaj centar, kao i uvjeta pripadnika Centra, jer ulaganje u ljudske resurse je ulaganje u budućnost”, dodao je Helez.

Također je istaknuo važnost izgradnje i jačanja obrambenih kapaciteta.

“Svjedoci smo da su se Oružane snage od osnivanja do danas razvile u vojnu snagu, prepoznatljivu u BiH, regiji pa u određenim aspektima i u svijetu. To nas čini ponosnim, a ujedno stvara i obvezu i odgovornost da još više unaprjeđujemo naše snage. Želim naglasiti da su OS BiH tu za sve građane, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, i uvijek će biti, i da građani cijele naše domovine znaju da mogu da se oslone na njih”, poručio je ministar Helez.

Čestitajući završetak osnovne vojne obuke ministar je izrazio nadu i uvjerenje da će kadeti svojim znanjem i sposobnostima nastaviti profesionalizmom i upornošću izvršavati svoje zadatke.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije, general-bojnik Ivica Jerkić.

Tijekom posjeta Čapljini, ministar je održao sastanak s ključnim personalom 4. pješadijske brigade, gdje mu je domaćin bio zapovjednik brigade brigadir Zdravko Rezo.

Brigadir Rezo je upoznao ministra s trenutnim aktivnostima brigade, izazovima i poteškoćama s kojima se susreće ovo zapovjedništvo i njene podčinjene jedinice, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

(Vijesti.ba/FENA)


Možda vas zanima