Mostarske labudice na svjetskom takmičenju DWC Finals osvojile bronzu

3 minuta čitanja

Tome prethode kvalifikacije u kojima je ove godine učestvovalo 66 država i oko 120.000 djece i omladine, gdje samo najbolji mogu u Finale, a budno ih čeka čak 37 sudaca, koji u različitim plesnim kategorijama daju svoj sud.

- OGLAS -

Ovo najmasovnije takmičenje na svijetu s pravom zovu Plesnom olimpijadom.

“Naš Balet Mostar Arabesque je ove godine na Kvalifikacije prijavio 7 koreografija i svih 7 je prošlo u Finale. Već nam je to bila dovoljna potvrda da smo, u okviru svojih skromnih logističkih gabarita, na dobrom putu, ali smo se ipak prijavili i na Finale. I desilo se čudo: Mostarske labudice su u kategoriji Ballet Small Group do 9 godina, osvojile skoro nedostižno treće mjesto i bronzanu medalju!! Nikada niti jedna baletna grupa iz zemalja okruženja nije u Finalu DWC-a osvojila bronzanu medalju.

- OGLAS -

To su postigle: Hana Stojkić, Eva Krtalić Sara Galić, Una Marić, Kiara Mujić Vujević,, Elena Grabovac, Emma Marić i Lajla Hadžiabdić. Naša Sara Galić (6 g.) osvojila je fantastično 4. mjesto sa čak 91,80 poena!! Njena kategorija je imala 71 balerinicu, koje su bile podijeljene u tri grupe. Nikada niti jedna balerina iz zemalja okruženja ( neovisno o uzrastu), nije u finalu imala toliko bodova!!! Svi ostali nastupi su za 10 -20 poena bili bolji u odnosu na Kvalifikacije,te smo stoga veoma ponosni na naš uspjeh i dosadašnji rad”, kazala je umjetnička direktorica Balet Mostar Arabesque (BMA) Arleta Ćehić, prof. baletne pedagogije.

Inače, Mostarske labudice su u proteklih godinu dana i na drugim takmičenjima osvojile prestižna priznanja: na International Ballet Competition “Ana Pavlova” 2023. u Haagu Prvo mjesto ( 93,55 poena) gdje su u žiriju bili Tatiana Petrova, Vladislav Kuramšin, Olesia Novikova i Almira Omanović te treće mjesto ( 90,50 poena) na International Dance Taletnt Competition Italy ( IDTCI) 2023., a Sara Galić je u solo balet kategoriji, sa djevojčicom iz Singapura dijelila četvrto mjesto (92,00 poena).

- OGLAS -

Podsjetimo da su na svjetskoj sceni IDTCI 2022 balerine Nika Banović i Lana Kožul u kategoriji Junior II duo osvojile fascinantno prvo mjesto, a u kategoriji savremeni ples ansambl, BMA je zablistao na trećem mjestu.

“Naša djeca su dokazala konstantnu kvalitetu bilo to online ili uživo, u teatru ili ogromnoj najmodernijoj bini poput posljednje u Pragu. Zaista se nadam da će Grad i njegove institucije obrazovanja i kulture konačno znati da iskoriste dosadašnje svjetske rezultate BMA, i taj naš nepobitni potencijal početi kontinuirano podsticati kako i zaslužuje. Jer, radi se o ulaganju u neprocjenjivi pokretni kapital-našu djecu”, poručila je prof. Ćehić.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak