Home Magazin Mreža festivala Jadranske regije: Sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online

Mreža festivala Jadranske regije: Sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online

by admin

Simultanim kino-projekcijama u Sarajevu, Beogradu, Herceg Novom, Ljubljani i Zagrebu 11. aprila u 18 sati Proljetno izdanje otvara film „Luksemburg, Luksemburg“, prošlogodišnji dobitnik Adriatic Audience Award, nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije. Film će biti besplatno prikazan u četvrtak, 11. aprila u 18 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Od 12. do 21. aprila na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba prikazat će se prošlogodišnji pobjednik Zagreb Film Festivala „Kako se poseksati“ i važan ekološki dokumentarac o globalnom problemu plastike „Plastična fantazija“. Filmovi će biti besplatno dostupni na linku: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/mreza_festivala_proljetno_izdanje/.

„Luksemburg, Luksemburg“ humoristični je i britki film o očevima i sinovima ukrajinskog reditelja Antionia Lukicha. Mnogo je lijepih mjesta gdje se može umrijeti. Luksemburg nije među njima. Kada saznaju da je njihov otuđeni otac bolestan u Luksemburgu, braća blizanci Kolja i Vasja odlaze na put kako bi se pozdravili s njime posljednji put. Hoće li muškarac kojeg zateknu biti isti onaj opaki frajer kojeg se sjećaju? Film je premjerno prikazan u programu Horizonti u Veneciji.

Pobjednički film 21. ZFF-a, „Kako se poseksati“ britanske rediteljice Molly Manning Walker prati tinejdžerice, Taru, Skye iEm, koje planiraju najbolje ljeto ikada. U grčkom party gradiću Malia nema čega nema. Cuga, klubovi, dobra glazba i komadi – sastojci za tulum svih tuluma su tu. Tara ima dvije misije, dobro se zabaviti i napokon se poseksati. Naime, jedina je u društvu koja “to” još nije obavila. Ova empatična i živa priča o prijateljstvu, mladoj seksualnosti i sazrijevanju ovjenčana je Nagradom Izvjestan pogled u Cannesu.

Dokumentarni film „Plastična fantazija“ njemačke rediteljice Ise Willinger film je o globalnoj krizi plastike i jedan od najvažnijih prošlogodišnjih filmova na temu ekologije. Upoznajemo lobiste, znanstvenike i aktiviste dok pokušavaju stati na kraj katastrofalnoj proizvodnji plastike. Kružna proizvodnja, greenwashing, mikroplastika, emisije ugljika i klimatski rasizam samo su neke od tema o kojima progovara ovaj angažiran i temeljito istražen dokumentarni film. „Plastična fantazija“ dio je posebnog programa Mreže festivala Jadranske regije, Ecoscope, koji je osmišljen s ciljem podizanja svijesti o očuvanju prirode i ekološkoj održivosti.

Proljetno izdanje jedinstveno je događanje koje okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival (BiH), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija), Festival autorskog filma (Srbija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).

Program je besplatan za sve gledaoce s teritorija pet zemalja članica Mreže, uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima