Home Bosna i Hercegovina MUP KS će od 2024. imati oklopne transportera i nove uniforme

MUP KS će od 2024. imati oklopne transportera i nove uniforme

by admin

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) je za 2024. godinu osiguralo budžet od 137,8 miliona KM, od čega je značajan dio namijenjen za opremanje i jačanje policijskih struktura, …

… kao i infrastrukturne projekte koji će biti u fokusu, saopćeno je iz kabineta kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Admira Katice.

Kako je ministar naveo, Ministarstvo unutrašnjih poslova na ovaj način pokazuje jasno opredjeljenje za jačanje materijalnih i ljudskih resursa, čime će sigurnost i briga za građane biti na višem nivou a istovremeno biti osigurani adekvatni uslovi za rad svim pripadnicima MUP-a.

– Naredna godina će biti godina velikih projekata za MUP Kantona Sarajevo jer smo u toku 2023. ostvarili sve preduslove za to. Odlučili smo da strpljivo, korak po korak, završavamo administrativne procedure kako bi sljedeće godine pokrenuli najznačajne kapitalne projekte u posljednjih dvadeset godina – najavio je ministar.

S ciljem uspješnog i efikasnog izvršavanja unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo,  u sljedećoj godini bit će osigurani bolja opremljenost, zaštita i sigurnost policijskih službenika nabavkom novih kompletnih uniformi za policijske službenike, kao i zaštitne opreme, opreme za specijalizirane timove te opreme za potrebe rada krim-policije. Također su planirane i specijalističke obuke za policijske službenike, ali i novac za školovanje kandidata za buduće pilote helikopterske jedinice u renomiranim školama letenja. Planirano je i proširenje sistema provjere i akvizicije registarskih tablica vozila na terenu u trenutku prolaska pored kamera i automatska provjera u bazi radi eventualno počinjenih prekršaja, isteka registracije i slično. Ovaj sistem bit će uspostavljen na još 20 lokacija u Kantonu Sarajevo.

Građani Kantona Sarajevo će od sljedeće godine moći računati na veću sigurnost i zahvaljujući novim oklopnim vozilima multifunkcionalnog karaktera, koja će moći odgovoriti na više sigurnosnih izazova.

– Sljedeće godine će MUPKS biti pojačan sa sedam novih oklopnih transportera, od čega smo za tri specijalna vozila potpisali ugovor u junu ove godine i isporuku očekujemo vrlo brzo. Krajem ove godine smo raspisali postupak nabavke za još dva takva, a u budžetu za 2024. smo predvidjeli novac za još dva. Kada tome dodate da ćemo vrlo brzo imati 250 novouposlenih policijskih službenika prema konkursu koji završavamo i još 200 prema konkursu koji raspisujemo 2024. godine, možete računati na novi, podmlađeni, stručni i u potpunosti opremljeni policijski kadar Kantona Sarajevo – izjavio je ministar Katica.

Najavio je i da će sigurnost u saobraćaju sljedeće godine dodatno biti ojačana nabavkom novih radarskih sistema.

– Planirali smo 1,5 miliona maraka u budžetu za nabavku novih radarskih sistema kojima ćemo povećati sigurnost u saobraćaju i proširiti sistem stacionarnih i mobilnih radarskih uređaja na autocestama u Kantonu Sarajevo. Na taj način ćemo efikasnije suzbijati i sankcionisati prekršaje u saobraćaju – riječi su ministra Katice.

Prvi put nakon višedecenijske neposvećenosti razvoju infrastrukture neophodne za adekvatne uslove rada policije, MUPKS će u 2024. godini promijeniti pristup i uložiti u izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju policijskih uprava.

– Naš najveći projekat je izgradnja nove upravne zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u ulici Kolodvorska, za koji planiramo izradu idejnog i izvedbenog projekta u narednoj godini. MUPKS konačno će dobiti funkcionalno i moderno opremljeno sjedište na koje se čekalo godinama. U budžetu za 2024. godinu su osigurana potrebna sredstva za izgradnju policijske stanice Dobrinja, dogradnju i adaptaciju policijske uprave Novi Grad, nadziđivanje objekta policijske uprave Stari Grad te projektnu dokumentaciju za policijske uprave na Ilidži i Trnovu. Planiramo i izgradnju hangara za helikopter te izgradnju autoservisa i garaže – dodao je Katica.

Osim boljih uslova rada, državni službenici i namještenici MUP-a Kantona Sarajevo, kao i policijski službenici, u sljedećoj godini mogu očekivati i poboljšanje statusa povećanjem plaća.

– Potpisan je kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, što će značiti i poboljšanje statusa i plaća državnih službenika i namještenika u MUP, a uskoro očekujemo potpisivanje kolektivnog ugovora i sa Sindikatom policije, koji će također značiti povećanje primanja za policijske službenike – kazao je ministar.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima