Home Svijet Musk posjetio Teslinu tvornicu u Njemačkoj u kojoj je podmetnut požar

Musk posjetio Teslinu tvornicu u Njemačkoj u kojoj je podmetnut požar

by admin
Proizvodnja u Teslinoj takozvanoj “giga-tvornici” u gradu Grünheideu bila je zaustavljena nekoliko dana zbog diverzije kojom je prekinuta opskrba tvornice električnom energijom.
U međuvremenu je ljevičarska ekstremistička grupa preuzela odgovornost za napad. Prethodno nepoznata grupa Volcano proglasila se odgovornom za paljenje električnog transformatora koji, osim Tesle, opslužuje druge kompanije i stanovnike grada.
Proizvodnja u tvornici Grünheide nastavljena je u srijedu.

Zaposlenici u tvornici skandiranjem su pozdravili Muska, koji je oko podneva razgovarao sa njima u velikom šatoru u krugu tvornice.

Nakon Muska, zaposlenicima se obratio i direktor tvornice Tesla André Thierig i zahvalio im na njihovom rješavanju situacije.

“Ovo je napad na ‘Gigafactory”, rekao je dodavši: “Svi se držimo zajedno.”

Thierig je također obećao radnicima promjene u godišnjim platama i sustav bonusa, utvrdivši da sindikalni kolektivni ugovor za tvornicu nije potreban.
Lokalni zvaničnici u Njemačkoj zabrinuti su da bi napad na tvornicu mogao kod proizvođača električnih vozila izazvati promjenu planova o proširenju kapaciteta na toj lokaciji.
Planovi Tesle o proširenju kontroverzni su uglavnom zbog zabrinutosti o mogućem utjecaju na obližnja zaštićena močvarna područja.
Aktivisti za zaštitu okoliša postavili su protestni kamp sa kućicama na drveću u neposrednoj blizini tvornice, no policija je najavila da će to krajem sedmice ukloniti.
Američki proizvođač električnih automobila Tesla objavio je prošle sedmice da zbog obustave proizvodnje u tvornici nakon prekida opskrbe strujom trpi štetu koja se mjeri u stotinama miliona eura.
Musk, poduzetnik milijarder, također posjeduje platformu društvenih medija X (bivši Twitter), privatnu kompaniju za svemirske letove Space X i brojne druge kompanije.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima