Home Svijet Na pomolu dvomjesečni prekid vatre u Gazi

Na pomolu dvomjesečni prekid vatre u Gazi

by admin

“Napreduju pregovori o potencijalnom sporazumu da Izrael pauzira vojne operacije protiv Hamasa u Gazi na dva mjeseca u zamjenu za oslobađanje više od 100 talaca”, to su izjavila dva visoka zvaničnika administracije SAD, a prenio je AP.

Zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni rekli su sinoć da bi se u prvoj fazi borbe obustavile kako bi Hamas oslobodio preostale zatočene žene, starije muškarce i ranjene taoce.

Izrael i Hamas bi potom u prvih mjesec dana ostvarenja sporazuma razmatrali detalje druge faze u kojoj bi izraelski vojnici i civili muškaraci bili oslobođeni. Sporazum bi takođe uključio isporuku veće humanitarne pomoći Gazi.

U izvještaju AP se navodi da predloženi sporazum ne bi okončao rat, ali se američki zvaničnici nadaju da bi mogao utrti put za održivo rješenje sukoba.

New York Times je prvi izvijestio u subotu da je postignut napredak ka postizanju sporazuma o pauzi u zamjenu za preostale taoce.

Direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Bill Barnes će, kako se očekuje, razgovarati o okviru sporazuma danas u Francuskoj, na sastanku sa šefom izraelske obavještajne agencije Mossad Davidom Barneom, katarskim premijerom Muhamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem i šefom egipatske obavještajne službe Abassom Kamelom.

Predsjednik SAD Joe Biden je u petak razgovarao s predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom El Sissijem i katarskim emirom Šeikom Tamimom Bin Hamadom Al Tanijem i pozvao oba lidera sa se usredsrede na taoce.

Bijela kuća je saopštila da su oni potvrdili da je sporazum o taocima ključan za uspostavljanje duže humanitarne pauze u sukobu i osiguranje dodatne humanitarne pomoći civilima širom Gaze.

Kako je navedeno takođe su istakli da je situacije hitna i pozdravili blisku saradnju timova uključenih u nedavne diskusije.

U napadima na jug Izrael prvog dana rata oteto je i u Gazu odvedeno oko 250 ljudi, a oko 100 ih je oslobođeno krajem novembra tokom sedmodnevnog primirja u zamenu za palestinske zatvorenike iz izraelskih zatvora.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima