Home Bosna i Hercegovina Nakon sat kašnjenja počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Nakon sat kašnjenja počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH

by admin

Nakon toga će uslijediti utvrđivanje dnevnog reda sjednice na kojoj bi trebalo da se nađu dvije poslaničke inicijative koje se odnose na rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno smjenu ministara Staše Košarca i Zukana Heleza.

Poslanici: Mira Pekić, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Aida Baručija, Branislav Borenović, Mladen Bosić, Elvisa Hodžić, Nenad Grković, Šerif Špago, Darko Babalj i Safet Kešo uputili su inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH – smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Vijeću ministara BiH Staše Košarca.

U obrazloženju su naveli kako smatraju da Staša Košarac, zbog povezivanja sa porodičnim nasiljem, nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i vrši funkciju zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Trebala bi biti razmatrana i inicijativa poslanika: Sanje Vulić, Obrena Petrovića, Nebojše Radmanovića, Ljubice Miljanović, Milorada Kojića, Milana Petkovića, Miroslava Vujičića i Čedomira Stojanovića za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH – smjenu ministra odbrane BiH Zukana Heleza u Vijeću ministara BiH.

U obrazloženju inicijative se, između ostaloga, navodi da su izjave koje je davao i daje u svojstvu ministra odbrane izazivale i nastavljaju da izazivaju u javnosti neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah, kako kod građana tako i kod akademske i stručne javnosti.

Predstavnički dom bi se, u drugom krugu glasanja, trebao izjasniti o zahtjevu poslanika Denisa Zvizdića da se Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Predloženim zakonom se uređuje organizacija, nadležnost, javnost rada, finansiranje i sva druga pitanja u vezi sa osnivanjem i funkcionisanjem Vrhovnog suda BiH kao najvišeg kasacionog suda u BiH, koji osigurava dosljedno tumačenje prava na teritoriji cijele BiH.

Između ostalog, definirano je da su odluke Vrhovnog suda konačne i obavezujuće.

Poslanici bi se, u drugom krugu glasanja, trebali izjasniti i o zahtjevu poslanika Nihada Omerovića da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima razmatra po hitnom postupku. Također bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji su predlagači poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2022., te Izvještaj o provođenju Općih izbora 2022. godine.

Trebalo bi biti razmatrano i nekoliko poslaničkih inicijativa.

Pred poslanicima bi se trebalo naći i davanje saglasnosti za ratifikaciju Međunarodnog sporazuma između Evropske unije, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učešću BiH u programu Unije pod nazivom Program jedinstvenog tržišta, kao i za ratifikaciju Ugovora o grantu (Projekat Koridora Vc u Republici Srpskoj – projekt obilaznica Doboj – poddionica: Rudanka – Putnikovo Brdo) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan.

Sjednica Predstavničkog doma počela je sat kasnije nego što je bilo najavljeno, a predsjedavajući Doma Marinko Čavara je na počektu sjednice, uz izvinjenje zbog kašnjenja, kazao da su pokušali kroz Kolegij i prošireni Kolegij usuglasiti što više pitanja.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima