Namirnica koju često jedemo, pomaže da lakše zaspimo

3 minuta čitanja

Neke namirnice dat će vam dodatnu energiju, dok će vam druge pomoći da lakše zaspite.

Ako se hrana ne razgradi prije spavanja, organizam će vrijeme koje treba trošiti na odmor trošiti na razgradnju hrane. Dobar primjer takvih namirnica su slatkiši i ugljikohidrati.

S druge strane, nutricionisti kažu kako je banana jedna od namirnica koje je poželjno pojesti prije spavanja.

Pogotovo u kombinaciji s kirkiriki puterom.

Banane su pune kalija i magnezija, koji će pomoći pri opuštanju mišića, a kikiriki sadrži amino kiseline koje se u mozgu pretvaraju u serotonin i potiču stvaranje melatonina. Kada se jedu u kombinaciji, ugljikohidrati iz banane će aminokiseline iz putera mozgu učiniti dostupnijima i tako poboljšati kvalitetu sna.

Banane obiluje jednostavnim šećerom – monosaharidom fruktozom, zbog čega su savršen izvor energije. Važan su izvor kalija koji je važan za kontrakciju mišića, pravilan rad živčanog sistema i dobro funkcionisanje srca. Ali banane su se pokazale korisnima za još nekoliko stvari:

Pomažu u mršavljenju

Kako je puna vlakana i proteina, banana će vam pomoći da dugo ostanete siti. Jedna srednja banana ima oko 100 kalorija. Ne pretjerujte – dvije na dan će biti dovoljno.

Može pomoći kožnim problemima

Banana može utjecati na izgledat kože zbog vitamina i minerala koji se u njoj nalaze, a posebno magnezija koji jača proizvodnju kolagena. Bez obzir kakve vas tegobe muče, bilo da se radi o aknama, borama ili suhoj koži, banana može pomoći. Možete napraviti i masku za lice od banane.

Daje energiju

Pojedete li bananu prije treninga ona može pojačati nivo energije i spriječiti osjećaj umora tokom dana. Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito budi osjećaj sreće.

Ovo je posebno tropsko voće izvrsno je za smirivanje živčanog sistema te nas brani od depresije i stresa.

Daje nam vrijedan kalij

Ovaj mineral kojeg su banane prepune može poboljšati zdravlje srca. Istraživanja pokazuju kako prehrana bogata kalijem može smanjiti rizik za obolijevanjem od bolesti srca za čak 27 posto. Također pomaže u sniženju krvnog pritiska, piše Ordinacija.hr.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak