Home Magazin NASA sklopila ugovor s tri kompanije: Radit će prototip lunarnih vozila

NASA sklopila ugovor s tri kompanije: Radit će prototip lunarnih vozila

by admin

Tri će privatne kompanije – Intuitive Machines, Lunar Outpost i Venturi Astrolab – u budućnosti graditi lunarna vozila za američku svemirsku agenciju NASA-u.

Tri privatne svemirske kompanije odabrane su za ugovor vrijedan ukupno 4.6 milijardi dolara, objavila je NASA na press konferenciji.

Svaka od tri kompanije sada će raditi na prototipu godinu dana prije nego što se donese odluka o tome koje će vozilo biti poslano na Mjesec, kako i kada. Sve kompanije već neko vrijeme rade na sličnim projektima. Intuitive Machines ostvario je prvo komercijalno slijetanje na Mjesec bez ljudske posade u februaru. U budućnosti, astronauti će koristiti takozvana “mjesečeva terenska vozila” za putovanje po površini Mjeseca.

Prototipovi vozila, od kojih će jedno biti odabrano za proizvodnju, moraju moći izdržati ekstremne uslove na Mjesecu, a visoki su zahtjevi i u pogledu napajanja, autonomne vožnje, komunikacije i navigacije.

“Ovo vozilo će uvelike povećati sposobnost naših astronauta da istražuju i provode naučne pokuse na Mjesečevoj površini, a istodobno će služiti kao naučna platforma između misija s posadom”, rekla je Vanessa Wyche, voditeljica NASA-inog svemirskog centra Johnson u Houstonu u Teksasu, prenosi Hina.

S programom Artemis, nazvanim po grčkoj božici mjeseca Artemidi, NASA želi ponovno poslati ljude na Mjesec prvi put u više od pola stoljeća – uključujući prvu osobu koja nije bijelac i prvu ženu. Dugoročni je cilj Artemisa uspostaviti stalnu lunarnu bazu kao temelj za misije na Mars.

Međutim, zbog problema s raketom i svemirskom letjelicom, NASA je morala odgoditi misiju Artemis 2 s ljudskom posadom koja je prvotno bila planirana za novembar 2024., do septembra 2025. Planirano slijetanje na Mjesec Artemisa 3 s posadom trebalo se odgoditi do septembra 2026.

Kineska svemirska agencija u maju 2023. objavila je planove za slanje ljudi na Mjesec do 2030. godine.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima