Home Magazin Naučnici identifikovali novi pristup liječenju ateroskleroze

Naučnici identifikovali novi pristup liječenju ateroskleroze

by admin

Međunarodni istraživački tim pod vodstvom Medicinskog univerziteta u Beču postigao je značajan napredak u razumijevanju ove bolesti i identifikovao nove potencijalne pristupe za rano prepoznavanje i terapiju.

Već je poznato da specijalizirane ćelije, makrofagi, igraju ključnu ulogu u nastanku ateroskleroze i začepljenju arterija. Međutim, još uvijek nije u potpunosti jasno kako funkcionišu u ovom procesu. S ciljem razotkrivanja mehanizama djelovanja ovih ćelija, naučnici su analizirali protein TREM2. To je protein koji reguliše aktivnost makrofaga. Rezultati studije ukazuju na to da ovaj protein igra važnu ulogu u stvaranju nestabilnih plakova koji su posebno osjetljivi na rupture i time povećavaju rizik od srčanih i moždanih udara.

Takozvane pjenaste ćelije se često se javljaju u aterosklerotskim plakovima i potiču razgradnju oštećenih ćelija. Protein TREM2 doprinosi regulaciji preživljavanja pjenastih ćelija te pospješuje smanjenju stvaranja opasnih plakova.

Studija je pokazala da liječenje miševa sklonih aterosklerozi sa antitijelom protiv TREM2 smanjuje stvaranje nestabilnih plakova. Stoga se TREM2 pokazao kao novi terapijski cilj u stabilizaciji istih. Osim toga, istraživači su otkrili da bi protein TREM2 mogao služiti kao potencijalni biomarker za rano prepoznavanje ove bolesti.

 

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima