Home Svijet Navaljni prebačen u zatvor na ruskom Arktiku

Navaljni prebačen u zatvor na ruskom Arktiku

by admin

Zatvoreni ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni premješten je u kažnjeničkuu koloniju u arktičkom regionu na sjeveru Rusije, rekla je u ponedjeljak njegova glasnogovornica nakon što su pristalice izgubile kontakt s njim više od dvije sedmice, prenio je Reuters.

Navaljni je pronađen u kažnjeničkoj koloniji IK-3 u Harpu u regionu Jamal-Nenec, oko 1.900 kilometara sjeveroistočno od Moskve, rekla je glasnogovornica Kira Jarmiš.

Navaljnijev advokat uspio je da ga vidi u ponedjeljak, kazala je Jarmiš.

Navaljnijevi saveznici, koji su se pripremali za njegov očekivani transfer u koloniju “posebnog režima”, najstrožu kategoriju u ruskom zatvorskom sistemu, rekli su da ga advokati nisu vidjeli od 6. decembra i podigli su uzbunu zbog njegove sudbine.

– Veliko hvala našim pristalicama, aktivistima, novinarima i medijima koji su zabrinuti za Aleksejevu sudbinu i koji se ne umaraju da pišu o situaciji – rekao je advokat Navaljnog Ivan Ždanov.

Ždanov je rekao da su njegove pristalice poslale 618 zahtjeva za informacijama o lokaciji Navaljnog, koji je bio zatočen u kaznenoj koloniji 235 kilometara istočno od Moskve.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima