Home Svijet Netanyahu: Izrael nije počinio genocid, već Hamas

Netanyahu: Izrael nije počinio genocid, već Hamas

by admin

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da je izraelska vojska u ratu u Gazi pokazala “moral bez presedana” i odbacio optužbe Južnoafričke Republike (JAR) za genocidne radnje u toj palestinskoj enklavi.

Južnoafrička Republika zatražila je u petak od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da hitno proglasi da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu u ratu protiv Hamasa u Gazi. Izrael je taj zahtjev odbacio kao bespredmetan.

“Nastavit ćemo odbrambeni rat čija su opravdanost i moral bez premca”, rekao je Netanyahu na otvaranju sastanka ratnog kabineta i dodao da izraelska vojska u Pojasu Gaze djeluje “na najmoralniji mogući način”.

“Dok vojska sve čini kako bi izbjegla civilne žrtve, Hamas sve čini kako bi naštetio civilima i koristi ih kao ljudski štit”, dodao je.

Prema zdravstvenim vlastima Gaze, u izraelskim napadima poginulo je 21.822 ljudi. Hamas tvrdi da se većinom radi o ženama i djeci.

ICJ, najviši sud Ujedinjenih naroda, potvrdio je da je JAR podnio tužbu protiv Izraela za “genocidne radnje” protiv palestinskog naroda.

JAR desetljećima podupire palestinsku stvar, poistovjetivši položaj Palestinaca s položajem crnačke većine u Južnoafričkoj Republici u vrijeme represivnog razdoblja apartheida, što je usporedba koju Izrael žestoko niječe.

Izrael je odbacio pokretanje slučaja pred ICJ-em kao bespredmetnu klevetu bez pravnog temelja, ističući da se pridržava međunarodnog prava u ratu protiv Hamasa u Gazi, prenosi Hina.

“Južnoafrička Republika sarađuje s terorističkom grupom koja poziva na uništenje Izraela. Stanovništvo Gaze nije neprijatelj Izraela, a Izrael se trudi ne nanijeti štetu civilima”, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Netanyahu je JAR-u također poručio da nije Izrael taj koji je došao počiniti genocid, već Hamas. “Sve bi nas pobili da mogu”, rekao je Netanyahu.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima