Home Svijet Netanyahu ne pristaje na prekid vatre u Gazi

Netanyahu ne pristaje na prekid vatre u Gazi

by admin

– Nastavljamo rat do kraja. Rat će se nastaviti do eliminacije Hamasa, do pobjede. Oni koji misle da ćemo stati, nemaju veze sa stvarnošću, rekao je Netanyahu u video obraćanju koje je objavio njegov ured.

– Nećemo prekinuti borbe dok ne ostvarimo sve ciljeve koje smo si odredili: eliminaciju Hamasa, oslobađanje talaca i otklanjanje prijetnje iz Gaze, te je dodao:
“Napadamo Hamas vatrom, paklenom vatrom. Posvuda, i danas. Napadamo i one koji ih podržavaju izbliza i izdaleka. Svi Hamasovi teroristi, od prvog do posljednjeg, mrtvi su ljudi. Imaju samo dvije opcije: predati se ili umrijeti”, poručio je.

Netanyahu je to rekao u trenutku kada je vođa Hamasa Ismail Hanija danas u Egiptu počeo razgovore o prekidu borbi, što bi omogućilo puštanje na slobodu talaca i dopremu humanitarne pomoći u Gazu.

Zvaničnik Hamasa koji je želio ostati neimenovan rekao je danas za AFP u Gazi da su “potpuni prekid vatre i povlačenje izraelske okupacijske vojske iz Gaze uvjet za bilo kakve ozbiljne pregovore o razmjeni” izraelskih taoca za palestinske zatvorenike.

U UN-u se u međuvremenu razgovara o prijedlogu rezolucije Vijeća sigurnosti koja bi omogućila brzu dopremu humanitarne pomoći Gazi. Glasanje je već dva puta odgođeno i zemlje članice traže dobru formulaciju kako bi se izbjegao američki veto.

Tekst, koji je u početku pozivao na “hitan i trajan prekid neprijateljstava” u Gazi, sada spominje “suspenziju” borbi.

(Vijesti.ba/FENA)


Možda vas zanima