Home Magazin Nevjerovatan prizor prvi put zabilježen kamerom: 700 mladih pingvina skakalo s litice

Nevjerovatan prizor prvi put zabilježen kamerom: 700 mladih pingvina skakalo s litice

by admin

Gotovo 700 mladunaca carskog pingvina snimljeno je kako prvi put zaranja u hladne antarktičke vode skačući s ledene litice visoke 15 metara.

Prema riječima stručnjaka, njihov zadivljujući skok smatra se ključnim “obredom” prijelaza u odraslu dob za mlade pingvine. To je ujedno i njihovo prvo plivanje. Ovo je prvi put da je ovaj događaj snimljen kamerom, a snimka će biti dio dokumentarne serije pod nazivom Tajne pingvina.

Premda mladunci carskih pingvina obično prvi put skaču sa samo nekoliko metara visine u ocean ili skliznu u more sa snijega, u nevjerovatnoj snimci koju je snimio istraživač National Geographica Bertie Gregory oko 700 mladunaca skače s ogromne ledene litice.

“To se zove perjanje, kada otplivaju prvi put”, rekao je Gregory za Good Morning America. Gregory je kampirao na Antarktičkom poluotoku gdje je pratio jato mladunaca pingvina oko dva mjeseca prije nego što je kroz objektiv svoje kamere svjedočio ovom nevjerovatnom trenutku, prenosi Index.hr.

“Obično skaču s morskog leda koji je visok jedan ili dva metra, ali primijetio sam da se ova grupa kreće prema drugom mjestu. Pa sam dron dignuo tamo da vidim šta se događa i shvatio da se gomilaju na rubu ogromne ledene litice od 15 metara”, dodao je.

Dronom je snimio prizor u kojem pingvini stoje na rubu litice i gledaju dolje u ocean. Napokon je jedan neustrašivi pingvin preuzeo kontrolu i hrabro skočio u vodu.

“Jedan po jedan počeli su skakati s ove ledene litice kako bi prvi put zaplivali u Južnom oceanu”, rekao je Bertie.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima