Home Svijet Nezadovoljni poljoprivrednici s traktorima prošli pored rimskog Colosseuma

Nezadovoljni poljoprivrednici s traktorima prošli pored rimskog Colosseuma

by admin

Konvoj traktora prošao je danas pored Colosseuma u Rimu prije nego što je italijanska premijerka Giorgia Meloni rekla delegaciji poljoprivrednika da će im Vlada djelimično ponovo odobriti poreske olakšice.

Poljoprivrednici su organizovali proteste širom Evrope, uključujući Španiju i Poljsku, kao znak protesta zbog niskih cijena proizvoda, rastućih troškova, jeftinog uvoza i ograničenja vezanih za politiku EU protiv klimatskih promjena.

Oni zahtijevaju da vlasti reaguju tim povodom.

Četiri traktora u pratnji policije prošla su gradskim ulicama ispred Colosseuma i Circus Maximusa, sa italijanskim zastavama i parolama koje osuđuju zelenu tranziciju EU.

– Operativni i proizvodni troškovi su preuveličani i mi tražimo odgovore. Ne želimo da stvaramo probleme, samo želimo odgovore što je prije moguće – rekao je jedan od demonstranata Luigi Allegrini.

Poljoprivrednici su prvobitno planirali veliki miting na centralnom trgu, ali su umanjili obim svog protesta strahujući da bi blokade ulica ili druge agresivne taktike mogle da ugroze podršku koju imaju u javnosti.

Meloni je predsjedavala sastanku sa poljoprivrednim udruženjima u sjedištu Vlade i obećala da će ponovo uvesti poreske olakšice koje su ukinute u budžetu za 2024. godinu, ali samo za one koji zarađuju do 10.000 eura.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima