Nikšić sa švedskom ambasadoricom o evropskom putu BiH i jačanju ekonomske saradnje

3 minuta čitanja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, u nastupnu posjetu ambasadoricu Švedske u BiH Helene Lagerlof. Tokom susreta naglasak je stavljen na evropski put Bosne i Hercegovine, reformske procese i jačanje ekonomske saradnje.

- OGLAS -

Nikšić je izrazio dobrodošlicu ambasadorici Lagerlof i istakao da je Švedska jedna od zemalja koja je od početka pokazala prijateljski odnos prema našoj zemlji. Kako je istakao u periodu agresije i rata, kada je bilo potrebno, prihvatila je izbjeglice iz BiH, te u aktuelnom trenutku pruža podršku BiH na putu prema Evropskoj uniji.

Na sastanku je istaknuto da Švedska, kao članica Evropske unije koja izdvaja najznačajniju podršku za EU procese i aktivnosti, snažno podržava evropski put Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Federalni premijer upoznao je švedsku ambasadoricu da je u posljednjih godinu dana BiH odblokirala EU proces, te usvojila određen broj zakona, a što je EU cijenila i donijela odluku o otvaranju pregovora. Istakao je da želi da se radi brže, produktivnije i snažnije na putu ka EU, te dodao da se nada da će na osnovu posljednjih dogovora na državnom nivou biti usvojen budžet, a što je ocijenio bitnim iskorakom za aktiviranje Plana rasta i dostupnost sredstava Bosni i Hercegovini. Također, predstavio je i aktuelne reforme koje provodi Vlada Federacije BiH.

Ambasadorica Lagerlof je istakla dobre odnose dvije zemlje, te naglasila važnost održavanja čvrste veze među ljudima, posebno onih koji obje države, Švedsku i BiH, zovu svojom zemljom. Posebno je ukazala da ovi dobri odnosi dvije zemlje otvaraju brojne mogućnosti za ostvarivanje poslovne saradnje, te da postoji zainteresiranost švedskih kompanija za investicije u Federaciju BiH.

- OGLAS -

Također, informirala je premijera o projektima koje Švedska, putem svojih agencija i institucija i u saradnji s partnerima, provodi u BiH s posebnim naglaskom na Federaciju BiH. Švedska ambasadorica pohvalila je dobru saradnju i s resornim federalnim ministarstvima na aktuelnim projektima, a posebno onih koje se odnose na oblasti ekonomije brige, rodnu ravnopravnost i socijalnu politiku, te mlade. Naglasila je i podršku za aktivnosti Vlade Federacije BiH koje se provode za dobrobit građana Federacije.

Sagovornici su iskazali opredjeljenost za partnerski odnos i stvaranje uslova za unapređenje ekonomske saradnje na svim poljima, a naročito u neophodnim reformama na putu naše zemlje ka Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak