Home Svijet Njemačka vladajuća koalicija istražuje načine zaštite Ustavnog suda od AfD-a

Njemačka vladajuća koalicija istražuje načine zaštite Ustavnog suda od AfD-a

by admin

Alternativa za Njemačku (AfD) druga je po anketama u nacionalnim istraživanjima, izazivajući zabrinutost da bi mogla steći značajan utjecaj u zakonodavnom tijelu nakon narednih saveznih izbora 2025. i nastojati da oslabi demokratske strukture iznutra.

Antiestablišment, nacionalistička stranka već je pod nadzorom države pod sumnjom da je ekstremistička i antiustavna. Ona odbacuje navode da je nedemokratska i tvrdi da je Ustavni sud, koga imenuje parlament, pristrasan i blisko povezan s vladom.

Nekoliko visokih poslanika iz Scholzove koalicije lijevog centra tokom protekle sedmice pozvalo je da strukture koje osiguravaju nezavisnost Ustavnog suda budu usidrene u ustav, a ne u puki zakon.

To bi značilo da bi svaki pokušaj da se promijeni rad suda zahtijevao dvotrećinsku većinu, a ne prostu većinu u donjem domu parlamenta Bundestaga. Nije pomenut AfD po imenu.

– Kao demokrate imamo obavezu da ostanemo na oprezu, a to uključuje razmatranje kako najbolje možemo zaštititi naš ustav i njegove institucije od protivustavnih utjecaja – kazao je ministar pravosuđa Marco Buschmann u izjavi za Reuters u utorak navečer, dodajući da su razgovori bili o tome kako to postići.

Sam Scholz rekao je da je debata bila dobra.

– Važno je raditi ove stvar – rekao je on na dešavanju u utorak navečer, prenosi magazin Der Spiegel.

Upitan za komentar, stručnjak za pravosuđe iz parlamentarne grupacije AfD Stephan Brandner kazao je da se stranka zalaže za nezavisni najviši sud i da se više bori za stvarnu podjelu vlasti od drugih stranaka.

Hiljade Nijemaca izašlo je na ulice posljednjih sedmica protestirajući protiv AfD, a neki od njih su pozvali na zabranu stranke.

Ustavni sud igra ključnu ulogu u složenom sistemu provjere i ravnoteže koji je uveden u Njemačkoj nakon nacističke ere kada je vlast vlade bila nekontrolisana. Ima ovlaštenje da preispituje poštovanje ustava i zakonodavne njemačke vlasti.

Stephan Thomae, poslanik i pravni stručnjak iz parlamentarne grupe mlađeg koalicionog partnera Slobodnih demokrata (FDP), rekao je za novine Welt am Sonntag da je važno u ustavu učvrstiti podjelu suda na dva senata, 12-godišnji mandat sudija i slobodu suda da odlučuje o svojim postupcima.

Johannes Fechner, poslanik iz Scholzovih socijaldemokrata (SPD), ukazao je na promjene koje je u Poljskoj uvela stranka Pravo i pravda tokom svojih osam godina na vlasti za koje evropske institucije kažu da su ugrozile nezavisnost pravosuđa.

– Izuzetno je bitno da sve demokrate zajedno napreduju – rekao je Konstantin von Notz, predsjednik parlamentarnog odbora koji nadgleda obavještajne službe i zakonodavce manjeg koalicionog partnera Zelenih.

Scholzovoj koaliciji bila bi potrebna podrška opozicionih konzervativaca za promjenu ustava, od kojih su neki već izrazili podršku takvom potezu, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima