Home Svijet Nova anketa Reutersa i Ipsosa: Biden u prednosti nad Trumpom

Nova anketa Reutersa i Ipsosa: Biden u prednosti nad Trumpom

by admin
Oko 39 posto registrovanih birača u anketi koja se provodila sedmicu dana, a zaključena je jučer, reklo je da bi glasalo za demokrata Bidena da se izbori održavaju danas, u usporedbi s 38 posto koji bi svoj glas dali bivšem predsjedniku Trumpu, republikancu, prenosi HINA.
Vodstvo Bidena je unutar margine pogreške od 1.8 postotnih bodova. Dosta birača je neodlučno, 11 posto glasalo bi za druge kandidate, pet posto ne bi glasalo, a sedam posto je reklo da ne zna ili su odbili odgovoriti.
Oba kandidata nose veliku odgovornost u prvom revanšu predsjedničkih izbora u SAD-u u gotovo 70 godina. Birači su zabrinuti jer Biden ima 81 godinu i zato što je Trump suočen sa četiri kaznena postupka, što obuhvata i optužbe za pokušaj poništavanja poraza na izborima 2020. godine.
Trump je imao marginalno vodstvo među svim ispitanicima, ali Bidenovo vodstvo među registrovanim biračima je značajno jer je vjerovatnije da će ljudi koji su već registrovani za glasanje izaći na izbore u novembru.

Dvije trećine birača sa pravom glasa izašlo je na predsjedničke izbore 2020. na kojima je Biden pobijedio Trumpa. U sedam saveznih država u kojima su rezultati 2020. bili tijesni, u grupi koja bi se ponovo mogla pokazati ključnom u novembru, Trump je ispred Bidena sa 40 posto naprema 37 posto među registrovanim biračima.

Dok ankete širom zemlje signaliziraju za koga će SAD glasati, samo nekoliko država obično mijenja ravnotežu u američkom elektorskom kolegiju koji donosi konačnu odluku na predsjedničkim izborima.
Pošto mnogi birači nisu oduševljeni ni Trumpom ni Bidenom, nova anketa je pokazala da bi nezavisnog kandidata Roberta F. Kennedyja Mlađeg podržalo 15 posto registrovanih birača ako bi se pojavio kao treći kandidat na biračkom listiću, što je za dva postotna boda manje nego u anketi iz januara.
Činilo se da bi Kennedy mogao izvući sličan udio glasova od Trumpa i od Bidena. Kad su ispitanici u anketi birali između Trumpa i Bidena bez ikakvih drugih opcija, Biden je imao vodstvo od 50 naspram 48 posto registrovanih birača, dok ih je dva posto odbilo odgovoriti na to pitanje.
Iako je Trump s alakoćom pobijedio bivšu guvernerku Južne Karoline Nikki Haley na stranačkim izborima za nominaciju Republikanske stranke, ranjiv je među neovisnima, pa čak i unutar vlastite stranke. Tek oko 37 posto pristaša Nikki Haley planira glasati za Trumpa nakon što se ona povukla iz republikanske utrke, pokazala je anketa.
Oko 16 posto reklo je da bi glasalo za Bidena, a ostali su rekli da bi glasali za nekog drugog ili da uopće ne bi dali svoj glas. Anketa Reutersa i Ipsosa prikupila je online odgovore 4094 odrasla Amerikanca, što uključuje 3356 registrovanih birača, s marginom pogreške od 1.8 postotnog boda za registrovane birače i 1.7 za sve ispitanike.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima