Home Bosna i Hercegovina Nova stranka: HDS ide kontra HDZ-a BIH

Nova stranka: HDS ide kontra HDZ-a BIH

by admin
Tadić, koji je nedavno napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH te je od tada nezavisni zastupnik u Skupštini ZDK i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, najavio je kako će svoje djelovanje bazirati prioritetno na općinu Žepče te ZDK-a.

Ističe kako će već narednog mjeseca ili u februaru održati osnivačku skupštinu HDS-a, na kojoj je najavio mnogo više delegata od 42 koliko ih je sinoć prisustvovalo sjednici Inicijativnog odbora.

-Idemo registrovati političku stranku i pripremamo se za lokalane izbore sljedeće godine – izjavio je Tadić.

Kao razlog izlaska iz HDZ-a i formiranja novog političkog subjekta, naveo je probleme unutar Općine Žepče i nesuglasice sa tamošnjim, dugogogodišnjim načelnikom Matom Zovkom.

-Stranci pristupaju mladi ljudi, koji su simpatizeri naše stranke, uglavnom su najviše iz Žepča. To su visoko obrazovani, mladi ljudi i mi ćemo ovu mrežu proširiti na cijeli ZDK i pripremiti se za Lokalne izbore – najavio je Tadić.

Procijenit će, dodao je, da li će na Lokalnim izborima 2024. godine imati svoje kandidate u svim općinama i gradovima tog kantona.

-Težište je na općini Žepče, gdje ćemo sigurno imati kandidata za načelnika Općine i listu za Općinsko vijeće. Kada su u pitanju drugi gradovi unutar ZDK-a, to ćemo prosuditi i u dogovoru sa nekim drugim, u prvom redu opozicionim strankama – HDZ 1990, HSP… Ja sam se u zadnjih 10-ak godina trudio da sve opozicione hrvatske stranke skupa izlazimo na izbore i imali smo tri zastupnika. Sada dolazi do jedne podjele – kazao je Tadić.

Najavio je kako je planirano da sadašnji načelnik Općine Vareš, koji je također napustio HDZ BiH, bude nezavisni kandidat za novi mandat općinskog načelnika, a da bi ga podržao i HDS.

Smatra kako se na nivou FBiH stvara “ozbiljan opozicioni blok unutar hrvatskog naroda i unutar samog HNS-a, a nasuprot HDZ-a BiH”.

HDZ je, naveo je, neupitno “daleko najjača i najbrojnija stranka”, ali je i veliko nezadovoljstvo u svim sredinama.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima