Novi britanski premijer pozvao na prekid vatre u Gazi

1 minuta čitanja

Britanski premijer Keir Starmer je u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom rekao da je potreban hitan i definitivan prekid vatre u Gazi.

- OGLAS -

Novi premijer Starmer imao je odvojene telefonske razgovore sa Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, saopćeno je sa “broj 10” Ureda britanskog premijera.

Netanyahu i Starmer su se tokom razgovora dotakli sigurnosti i stabilnosti na Bliskom istoku. Starmer je izjavio kako će nastaviti britansko-izraelsku saradnju, javlja Anadolija.

- OGLAS -

Navodeći da je razvoj događaja na izraelsko-libanonskoj granici zabrinjavajući, Starmer je utvrdio da je potreban hitan i definitivan prekid vatre u Gazi, zatvorenici trebaju biti odmah pušteni, a humanitarna pomoć treba biti povećana kako bi se zadovoljile potrebe.

Starmer je naglasio važnost ispunjavanja potrebnih uvjeta za dvodržavno rješenje i financijsku podršku za učinkovito funkcionisanje palestinske administracije.

- OGLAS -

U saopštenju povodom susreta s Abbasom navedeno je sljedeće:

“Premijer Starmer obavijestio je predsjednika Abbasa o prioritetnim pitanjima kao što su osiguranje prekida vatre, oslobađanje zarobljenika, dostava i povećanje humanitarne pomoći, te finansijska podrška palestinskoj administraciji. Govoreći o osiguravanju međunarodnog legitimiteta Palestine, premijer je rekao da se politika priznavanja Palestine, koju dugo podržavaju kako bi doprinijeli mirovnom procesu, nije promijenila i da je to neosporno pravo Palestinaca”.

(Vijesti.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak