Home Svijet Novoimenovani komandant ukrajinske vojske obećao novi pristup ratu

Novoimenovani komandant ukrajinske vojske obećao novi pristup ratu

by admin

U svojim prvim javnim izjavama otkako je preuzeo komandu nad 800.000 ukrajinskih trupa, Sirski se fokusirao na bespilotne letjelice i elektronsko ratovanje kao primjere korištenja nove tehnologije za dostizanje pobjede, prenosi VoA.

Također je naveo da je jedan od prvih ciljeva da poboljša rotaciju vojnika sa prve linije fronta.

Čini se da su njegove izjave u skladu sa ciljevima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da donese novine u oružane snage i usvoji novi pristup borbi nakon rekonstrukcije vojnog vrha.

Imenovanje Sirskog na najvišu vojnu poziciju dolazi u vrijeme izazova za Ukrajinu, koja još ne zna da li će dobiti dodatnu vojnu pomoć od SAD.

U međuvremenu, dvostranačka delegacija članova američkog Kongresa sastala se u petak sa Zelenskim kako bi ga uvjerila da će uraditi sve što je do njih da kroz Predstavnički dom prođu ključni zakon o vojnoj pomoći.

“SAD marljivo rade u Predstavničkom domu i Senatu na osiguravanju sredstava koja su neophodna 2024. godine”, rekao je Mike Turner na konferenciji za novinare prije nego što je delegacija otišla da se sastane sa Zelenskim.

SAD su bile najveći ukrajinski snabdijevač vojnom pomoći u ratu protiv Rusije, ali ta pomoć je u zastoju jer demokrate i republikanci ne mogu da se dogovore.

Poslanici su se također sastali sa zvaničnicima obavještajnih službi SBU i GUR, potvrdio je američki ambasador u Kijevu.

“Mi stojimo uz Ukrajinu ne samo zato što razumijemo da je odbrana slobode i demokratije širom svijeta američka vrijednost, već smo uz Ukrajinu zato što je to i u interesu Amerike”, rekao je kongresmen Jason Crow.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima