Home Svijet NYT: Oružje Hamasa potiče iz Izraelskih odbrambenih snaga

NYT: Oružje Hamasa potiče iz Izraelskih odbrambenih snaga

by admin

Znatna količina oružja koje je Hamas koristio u napadima 7. oktobra i tokom rata u Gazi potiče iz neeksplodirane municije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), prenio je “New York Times” (NYT) citirajući izvore iz obavještajnih i vojnih krugova.

Uprkos tome što se Hamasovo oružje godinama spominje uz podzemne krijumčarske rute, nedavni obavještajni podaci sugerišu da je Hamas prenamijenio neeksplodiranu izraelsku municiju, uključujući rakete i protivtenkovsko oružje.

Osim toga, dio oružja je ukraden iz izraelskih vojnih baza.

Nakon dugogodišnjeg bombardovanja Gaze i sadašnje ofanzive, Izraelci su ostavili to područje zatrpano neeksplodiranim ubojitim sredstvima, osiguravajući Hamasu gotove zalihe materijala.

Izraelski obavještajni oficir rekao je za “New York Times” da zasigurno otprilike 15 posto municije ispaljene na Gazu ne uspijeva detonirati.

Ono što je više nego jasno jeste da se oružje koje su izraelske snage koristile za blokadu Gaze proteklih 17 godina sada koristi protiv njih, piše NYT.

Dok se Hamas još uvijek oslanja na neke artikle s crnog tržišta i krijumčarske rute kroz Sinaj, opkoljene ulice Gaze sve više postaju izvor oružja.

Izvještaji pokazuju da je izraelsko oružje bilo podložno krađi, a riječ je o hiljadama metaka, stotinama pušaka i granata ukradenih iz loše čuvanih baza.

Napadi 7. oktobra na Izrael razotkrili su da Hamas posjeduje raznovrsan arsenal: bespilotne letjelice iranske proizvodnje, raketne bacače sjevernokorejske proizvodnje i prenamijenjeno izraelsko oružje. Uprkos blokadi koja ograničava uvoz robe u Gazu, uključujući i one koje bi se mogle koristiti za izradu oružja, Hamas je razvio sofisticirane proizvodne kapacitete, prenamjenjujući eksploziv iz nedetoniranih izraelskih projektila.

Procjenjuje se da je Hamas posjedovao do 20.000 raketa prije 7. oktobra, od čega je polovina od tada ispaljena na Izrael.

Izraelski vojni zvaničnik upoznat s Hamasovim arsenalom rekao je za “Associated Press” da grupa takođe koristi kombinaciju “gotovog” prokrijumčarenog oružja, uključujući AK-47, RPG-ove i protivvazdušne projektile, te veliku zbirku kućnog oružja, izrađenog od lako dostupnih civilnih materijala.

“Svugdje tražimo oružje, političku podršku i novac”, izjavio je potparol Hamasa, Gazi Hamad nedavno u intervjuu za “AP”, odbijajući konkretno govoriti o tome ko ih je snabdijevao oružjem ili kako je ono prošvercano u Gazu.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima