Home Magazin Objavili lažni intervju sa Schumacherom, sada moraju platiti 200.000 eura!

Objavili lažni intervju sa Schumacherom, sada moraju platiti 200.000 eura!

by admin

Jedan njemački magazin prije godinu dana je objavio lažni intervju sa Michaelom Schumacherom, zbog kojeg će porodici legendarnog Nijemca morati platiti ogromnu odštetu.

Porodica sedmostrukog šampiona Formule 1 dobit će novčanu naknadu od čak 200.000 eura od izdavača njemačkog časopisa koji je objavio spomenuti intervju kreiran putem vještačke inteligencije.

Kako je danas prenio Sky, portparol porodice je potvrdio za Reuters presudu suda u Minhenu i iznos odšete koji će platiti izdavačka kuća časopisa Die Aktuelle.

Urednica časopisa je otpuštena prošle godine, a izdavač se izvinio porodici.

List je na naslovnoj strani od 15. aprila prošle godine objavio fotografiju nasmijanog Schumachera uz naslov: “Michael Schumacher, prvi intervju”. U podnaslovu je pisalo “Zvuči varljivo realno”, a u tekstu je pisalo da je citate napravila vještačka inteligencija.

Jedan od najboljih vozača u historiji Formule 1 doživio je tešku povredu glave na skijanju u decembru 2013. godine i od tada nije viđen u javnosti.

On je šest mjeseci bio u indukovanoj komi, iz koje je probuđen u junu 2014. godine, a u septembru iste godine pušten je na kućno liječenje i od tada nema informacija o njegovom stanju.

Njegova supruga Corinna i medicinsko osoblje brinu o Schumacheru u njihovoj kući na Ženevskom jezeru.

Schumacher je jedan od najuspješnijih vozača u istoriji Formule 1 sa sedam titula (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004), 91 pobjedom i 155 plasmana na pobjedničko postolje.

Porodica čuva njegovu privatnost, pa čak ni mnogi prijatelji i rođaci ne znaju u kakvom je stanju. U dokumentarcu emitovanom na Netflixu 2021. godine, Corinna Schumacher je rekla da on ide na rehabilitaciju i da je sada “drugačiji, ali je tu”.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima