Home Magazin Objavljena lista najsigurnijih zemalja na svijetu, evo na kojem se mjestu nalazi BiH

Objavljena lista najsigurnijih zemalja na svijetu, evo na kojem se mjestu nalazi BiH

by admin

Na samom vrhu liste najbjezbednijih zemalja svijeta se nalazi Island, nakon kog slijede skandinavske zemlje, što i nije neko iznenađenje.

Najnoviji izvještaj Globalnog indeksa mira, napravljen od strane Instituta za ekonomiju i mir, je predstavio analizu globalnih trendova u miru, njegovoj ekonomskoj vrijednosti i načinu razvoja društava. Njegov zadatak je bio da rangira zemlje, odnosno da u izvještaju navede koje su trenutno najsigurnije zemlje na svijetu.

U izradi izvještaja u obzir se uzimaju brojni faktori i kategorije, među kojima su percepcija kriminala, stopa ubistava, nasilnih demonstracija ili političke nestabilnosti. Osim toga, dio se odnosi i na uvoz i izvoz oružja, uticaj terorizma, mogućnost nuklearnog i teškog naoružanja i ostalo.

Na samom vrhu liste se nalazi Island, dok je na drugom, odnosno trećem Novi Zeland i Irska. Od zemalja iz regiona, najbolje plasirane su Slovenija i Hrvatska, na visokom sedmom odnosno 15. mjestu, Srbija se nalazi na 52., a naša zemlja na 58. poziciji.

Na samom dnu liste, kao najmanje bezbjedne zemlje, nalaze se Afganistan, Južni Sudan, Jemen, Sirija, Rusija i Ukrajina, a jasno je i zbog čega.

Izvještaj nam takođe potvrđuje da se već devet godina zaredom pogoršava globalni mir, ove godine za 0.42%. Kao glavni uzroci pogoršanja mira naveden je sukob u Ukrajini i Gazi, ali je intenzitet sukoba rastao širom svijeta čak i ranije.

Da stvari nisu samo loše, pokazuje i trend određenih zemalja koje su napredovale na listi.

Zemlje koje su napravile najveći pozitivni pomak su Libija, Burundi, Obala Slonovače i Oman.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima