Home Svijet Objavljeni identiteti ubijenih američkih vojnika u Jordanu

Objavljeni identiteti ubijenih američkih vojnika u Jordanu

by admin

Pentagon je objavio imena trojice američkih vojnika koji su u nedjelju ubijeni u napadu dronom na američku bazu u sjeveroistočnom Jordanu.

Ministarstvo odbrane navelo je da su to narednik William Jerome Rivers (46) te vojnici Kennedy Ladon Sanders (24) i Breonna Alexsondria Moffett (23). Svi su iz savezne države Georgije.

Ministarstvo je poručilo da je napad pod istragom, dok je SAD za napad okrivio militantne grupe koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku.

Napad se dogodio na ispostavi poznatoj kao Toranj 22, gdje je raspoređeno otprilike 350 pripadnika američke vojske i vazduhoplovstva.

Centralno zapovjedništvo SAD-a potvrdilo je u nedjelju navečer da su u napadu povrijeđene najmanje 34 osobe. Osam ranjenih pripadnika vojske je evakuisano – neki su bili u kritičnom stanju, ali svi su stabilno, rekao je zvaničnik odbrane za CBS News.

Ubijeni i povrijeđeni vojnici bili su u svojim spavaonicama u bazi kada se dogodio napad dronom u jutarnjim satima.

Vjeruje se da je to bio najsmrtonosniji napad na pripadnike američke vojske otkako je 13 Amerikanaca ubijeno u samoubilačkom napadu u Kabulu nakon što se SAD povukao iz Afganistana 2021.

Odgovornost za napad preuzeo je Islamski otpor u Iraku, grupa militanata koju podržava Iran, a djeluje u Iraku i Siriji.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima