Home Bosna i Hercegovina O'Brien: Čović želi samo vlastiti interes, to nije evropski

O'Brien: Čović želi samo vlastiti interes, to nije evropski

by admin

O'Brien je istakao da je njegovo iskustvo sa BiH počelo u teškom trenutku ove zemlje.

“To je bilo u januaru 1992. Tada sam imenovan za pravnika američkog State Departmenta, koji je zadužen za kršenja zakona o ratu, zločina protiv čovječnosti i genocida. Kada je rat počeo, u aprilu te godine, ja sam evidentirao zločine, prikupljao izjave svjedoka i dokaze i bio sam jedan od američkih odvjetnika koji je pomogao da se uspostavi međunarodni tribunal. Kasnije sam radio kao glavni pravnik pregovora koji su doveli do Washingtonskog sporazuma za Federaciju 1994. godine, a potom i kao jedan od pravnika uključenih u Dejtonski sporazum. Volim se vraćati u ove zemlje i vidjeti napredak koji je vidljiv kako u gradu, tako i cijeloj zemlji”, rekao je O'Brian, te nastavio:

“Želim govoriti o šansi za BiH, ozbiljnoj prijetnji koja dolazi iz zemlje. Ono što me brine je što BiH rizikuje da propusti naredni voz ka Evropi zbog ličnih interesa određenih političkih lidera u zemlji. Sve zbog secesionističkih prijetnji iz RS. SAD su uvijek željele integraciju BiH u euroatlanske institucije. Istina je da postoji značajan pomak u samoj obnovi zemlje, ali i mnogo posla koji tek treba da se uradi”, naveo je.

Poručio je da je EU najavila namjeru da otvori pristupne pregovore za devet zemalja.

“Mart je ključan za BiH jer će tada Vijeće Evrope odlučivati da li je BiH spremna za naredni korak, a to je da sama počne svoje pregovore o pristupu. Mogućnost napretka u pregovorima o proširenju sa Ukrajinom i Moldavijom daje zamah koji nismo vidjeli od posljednjeg značajnog proširenja Evropske unije, koji je bio prije 20-ak godina. Zato mislim da je ovo velika šansa koju treba iskoristiti”, kazao je.

Naglasio je da su se prošle sedmice predstavnici “ostalih” pet zemalja Balkana sastali u Skoplju, a BiH da je učestvovala djelom putem videolinka.

“Dogovorene su dvije reforme, da će ove godine napraviti dvije jednostavne reforme koje će odmah donijeti korist. Jedna je da se smanje troškovi prenosa sredstava u i van zemlje, a drugi da se smanji vrijeme koje kamioni provode na granicama. To će odmah običnim građanima, a i kompanijama, donijeti pogodnosti. Nadam se da će BiH postati dio ove inicijative što će svima omogućiti napredak, povećati investicije i dati nove šanse ljudima koji ostanu ovdje”, rekao je.

Na kraju je izrazio zabrinutost jer BiH rizikuje da doživi neuspjeh.

“Čak 47 posto vaše populacije ne živi ovdje u BiH. BDP po glavi stanovnika iznosi samo jednu trećinu prosjeka Evropske unije. BiH privlači najmanje investicija u odnosu na sve ostale zemlje Zapadnog Balkana i to je problem”, naglasio je O'brien.

Poručuje da su svi pozivi na stvaranje novih granica nepoštivanje ključnih institucija i države BiH, poput Ustavnog suda.

“Ona su antidejtonska i opasna. SAD će odgovoriti na takvo djelovanje jer nećemo dozvoliti da maligni akteri dijele državu i odgađaju ulazak BiH u evropske institucije. Tačno je da je Dejton stvorio jako komplikovanu strukturu vlasti sa mnogo mogućnosti da bilo koji akter blokira inicijative, ali budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropi i to je jasno. Državna imovina je pripisana državi BiH, nikome drugome. Ustav jasno navodi da se u BiH mora osigurati neometano kretanje ljudi, dobara, usluga i kapitala. To su četiri slobode Evropske unije. Nijedan entitet neće uspostaviti nikakvu kontrolu na granici između entiteta”, poručio je.

Oštro je kritikovao predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

U svom opširnom govoru, američki zvaničnik se posebno osvrnuo na političko djelovanje Dragana Čovića.

“U energetskom sektoru vidimo da lider HDZ-a Dragana Čović blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj. On bi da zamijeni operatera sistema prenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist. To je cinizam, i protiv je javnog interesa” rekao je O'Brien.

Dodao je da na zidu njegove kancelarije visi fotografija obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

“Kao podsjetnik na činjenicu da neke stvari jesu popravljene, ali Grad Mostar je i dalje podijeljen, zaglavljen u podijeljenoj prošlosti. Lider koji je istinski posvećen evropskoj perspektivi BiH poduzimao bi korake da zacijeli rane iz prošlosti i promoviše pomirenje. Dragan Čović se tako ne ponaša, a mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse drugdje”, rekao je O'Brien.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima