Home Svijet Odgode u objavljivanju rezultata izbora u Pakistanu

Odgode u objavljivanju rezultata izbora u Pakistanu

by admin

Prebrojavanje glasova u Pakistanu nakon općih izbora pogođeno je neuobičajenim kašnjenjima u petak, a rezultati sa samo nekoliko mjesta u nacionalnom parlamentu objavljeni su više od 12 sati nakon zatvaranja birališta nakon što je vlada suspendovala usluge mobilne telefonije.

Ova južnoazijska zemlja bori se da se oporavi od ekonomske krize dok se bori s rastućim militantnim nasiljem u duboko polariziranom političkom okruženju.

“Internet problem” bio je razlog za kašnjenje rezultata, rekao je Zafar Iqbal, specijalni sekretar u Izbornoj komisiji Pakistana (ECP), bez detaljnijeg objašnjenja.

Vlada je saopćila da je suspendovala usluge mobilne telefonije uoči izbora u četvrtak kao sigurnosnu mjeru, te da se one djelimično nastavljaju.

Do petka rano ujutro, ECP je na svojoj web stranici objavio rezultate za osam od 265 spornih mjesta u parlamentu.

Četiri je osvojila Pakistanska muslimanska liga (Nawaz) (PML-N), stranka bivšeg premijera Nawaza Sharifa, a jednu pakistanska narodna partija Bilawal Bhutto Zardari, sina ubijene premijerke Benazir Bhutto. Nezavisni su osvojili ostala tri.

Očekuje se da će glavna nadmetanja biti između kandidata koje podržava zatvoreni bivši premijer Imran Khan, čija je stranka Tehreek-e-Insaf (PTI) pobijedila na posljednjim nacionalnim izborima, i PML-N Sharifa, za kojeg analitičari kažu da ga podržava moćna vojska

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima