Odstranjivanje određenih enzima može poboljšati imunitet na tumore

2 minuta čitanja

Naučnici iz Beča su uklanjanjem određenih enzima koji utiču na aktivnost gena u ćelijama “čuvarima” imunog sistema značajno poboljšali imuni odgovor protiv tumora. Ovo saznanje otvorilo je put ka novim terapijskim strategijama u liječenju raka.

Kancerogene ćelije su ćelije koje se ne razvijaju i ne dijele pravilno. Zato što su to ćelije koje je proizvelo samo tijelo, imuni sistem ih ne prepoznaje i ne identificira kao prijetnju. Imunoterapije služe za identificiranje takvih ćelija i aktiviranje imunog sistema u njihovom suzbijanju.

Dendritske, “čuvari” ćelije u ljudskom organizmu otkrivaju prisutnost stranih tijela poput virusa i bakterija i pomažu u pokretanju imunološkog odgovora. One nastaju iz drugih, nezrelih ćelija i mogu formirati različite podgrupe kroz promjene u svojoj genskoj aktivnosti. Ove podgrupe ispunjavaju različite funkcije unutar imunološkog sistema. Nije potpuno jasno kako specifične promjene u genetskim “prekidačima” utiču na ove procese.

U istraživanju koje su proveli naučnici Centra za istraživanje raka i Sveobuhvatnog centra za rak Medicinskog univerziteta u Beču kao i Opće bolnice u Beču (AKH), istraživači su inhibirali dva enzima koja kontrolišu ove genetske “prekidače” kako bi utvrdili kako to utiče na razvoj dendritskih ćelija. Fokusirali su se na specifične enzime HDAC1 i HDAC2.

Kroz analizu više podataka, otkrili su da je razvoj određenih podgrupa dendritskih ćelija bio poremećen zbog nedostatka enzima HDAC1. Ovo ukazuje na to da HDAC1 igra ključnu ulogu u njihovom nastanku. Kada HDAC1 nedostaje, dendritske ćelije mijenjaju svoj imunološki odgovor, što poboljšava nadzor nad tumorima, dok uklanjanje enzima HDAC2 nije imalo značajan uticaj na razvoj dendritskih ćelija.

 
(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak