Home Svijet Oglasio se Sinwar: Hamas se neće predati

Oglasio se Sinwar: Hamas se neće predati

by admin

Hamas se suočava sa “žestokom, nasilnom i neviđenom bitkom” protiv Izraela, priznao je Sinwar u poruci Hamasovom političkom vodstvu. Ali on je takođe tvrdio da su na putu da slome izraelske odbrambene snage, te je dodao da se Hamas neće povinovati “uslovima okupacije”.

Sinwar tvrdi da su Brigade al-Kasam, vojno krilo Hamasa, “gađale” preko 5.000 izraelskih vojnika i oficira i ubile oko trećine njih, odnosno preko 1.500.
On je također dao i nepotvrđene tvrdnje o broju izraelskih vojnika povrijeđenih u ratu, te količini izraelske vojne opreme koja je uništena. Tvrdio je da je oko 3.500 vojnika teško ranjeno ili onesposobljeno, dok je ta brojka prema IDF-u manje od 200, piše The Times of Israel.

On je dalje rekao da je Hamas potpuno ili djelimično uništio 750 izraelskih vojnih vozila. Iako IDF nije dao zvanične podatke, komandant IDF-a za tehnologiju i održavanje, brig. Gene. Ariel Shima je početkom novembra rekao da je vrlo malo vozila IDF teško oštećeno i da se ne može popraviti, a da se većina pogođenih vozila vraća u borbu.

Sinwarova objava došla je u trenutku kada se grupa suočava sa sve većim vojnim pritiskom. IDF “postepeno ostvaruje” svoje ciljeve u sjevernoj Gazi i nastavlja operacije u oblasti Khan Younis na jugu Pojasa, rekao je ministar odbrane Yoav Gallant u saopćenju u petak.

Gallant je također ponovo uputio ličnu prijetnju Sinwaru, rekavši da će se uskoro “susresti s cijevima našeg oružja”

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima