Home Bosna i Hercegovina Okerić ugostio predstavnike bošnjačke zajednice s Kosova

Okerić ugostio predstavnike bošnjačke zajednice s Kosova

by admin

Delegacija s Kosova boravi u Sarajevu kao gost Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualca (VKBI) gdje će sutra, zajedno s drugim predstavnicima bošnjačkih vijeća iz država regije, prisustvovati svečanoj Akademiji VKBI.

Članovi Vijeća Kosova Agim Ferati i Almedin Fejza, te savjetnica predsjednice Kosova Donika Kadaj izrazili su svoje zadovoljstvo dolaskom i susretima sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine, Kantona i Grada Sarajeva, kao i s predsjedavajućim Okerićem, a s kojim su razgovarali o potrebi uspostavljanje bolje međusobne saradnje.

“Kao predstavnici Bošnjaka na Kosovu izražavamo veliku želju da se bolje povežemo sa Sarajevom te smatramo da, i pored otežanih međudržavnih konekcija, trebamo učiniti više u međusobnom približavanju, boljoj komunikaciji i upoznavanju”, poručili su iz delegacije KVZ.

Predsjedavajući Okerić je goste upoznao sa aktivnostima koje Kanton Sarajevo provodi u uspostavljanju jačih veza s bošnjačkom i bosanskohercegovačkom dijasporom ističući važnost i ulogu Sarajeva u tim procesima.

“Svjesni činjenica da nove generacije naših sunarodnjaka, raseljenih širom svijeta, žele biti povezani sa svojom domovinom i maticom, znanje o svojoj domovini, jeziku, kulturi, istoriji, tradiciji želimo učiniti dostupnim svima koji to žele. Od naredne godine, s tom svrhom počinje s radom naš Ured za dijasporu, te Vas sa zadovoljstvom pozivamo da i vi budete dio ove platforme. Hvala vam na ovoj posjeti, uvijek smo spremni odazvati se vašem pozivu te posjetiti prijateljsko Kosovo, jer znamo da i sa Bošnjacima i sa drugim narodima Kosova imamo toliko toga podijeliti, u svim sferama javnog života”, istakao je predsjedavajući Okerić prilikom posjete delegacije kosovskih Bošnjaka Kantonu Sarajevo.

(Vijesti.ba) 

Možda vas zanima