Okupljanje učesnika Marša mira: Sutra na put kreće oko pet hiljada osoba

2 minuta čitanja

U Nezuku, selu u koje su u julu 1995. godine stigli prvi preživjeli iz srebreničke kolone smrti, počelo je okupljanje učesnika ovogodišnjeg Marša mira, koji će sutra ujutro krenuti na put prema Potočarima gdje će 11. jula biti obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

- OGLAS -

U Nezuk su tokom dana pristigli učesnici iz raznih krajeva BiH, kao i inostranstva.

“Imamo prijavljenih 4800 osoba. Dosta je i onih koji su došli ili će tek doći, a da se nisu prijavili. Tako da mi planirano sutra da će iz Nezuka krenuti više od 5000 učesnika Marša mira”, kazao je za Vijesti.ba Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora Marša mira 2024.

- OGLAS -

Učesnici marša će se u narednim danima kretati trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije – Tuzla ili Kladanj. Kolonu “Marša mira” svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine.

“Ono što je važno za Marš mira je to da će on ostati i kad dženaza više ne bude. Ovo je jedna svetkovina za sve nas”, dodaje Čakanović.

- OGLAS -

“Marš mira” traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Učesnici “Marša mira” nakon dolaska u Potočare imaju mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak