Home Svijet Oliver Stone: Optužbe protiv Trumpa su ‘smiješne’

Oliver Stone: Optužbe protiv Trumpa su ‘smiješne’

by admin

“Skoro 100 optužnica protiv tog tipa… to je smiješno”, rekao je Ston za AFP.

“To je sve politički. Oni žele da ga strpaju iza rešetaka, ali neće moći”, dodao je on.

Sedamdesetsedmogodišnji režiser filmova “JFK”, “Platon”, The Doors” i “Natural Born Killers rekao je da neće glasati za Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD u novembru.

Stone je rekao da su “svi korumpirani”, navodeći kao primjere Rusiju, Tursku i SAD. “Korupcija je način života, ali oni sada od nje prave političko pitanje”.

Dodao je neće glasati ni za aktuelnog predsjednika Joe Biden. “Nikad za Bidena, jer je Biden ratni huškač”, rekao je Stone, koji je vijetnamski veteran.

Stone je govorio za AFP u utorak tokom putovanja u Pariz gdje promoviše svoj dokumentarni film o nuklearnoj energiji, “Nuklearno sada”.

On je rekao da je mnogo razmišljao o pojmu “pravno ratovanje” pošto je nedavno završio film o brazilskom predsjedniku Luizu Inasiu Luli da Silvi (Luiz Inacio Lula da Silva) koji je bio zatvoren 2018. zbog optužbi za korupciju i pranje novca nakon nekoliko godina na vlasti.

Optužbe protiv Lule su oborene pošto je istraga utvrdila da je sudija bio pristrasan, a Lula je prošle godine ponovo izabran za predsjednika.

Stone se često fokusirao na latinoameričke ljevičarske lidere i uradio je tri dokumentarna filma o pokojnom kubanskom lideru Fidelu Castru i jednim od njegovih prijatelja venecuelanskom lideru Hugo Chavez, koji je umro 2013.

Lula, Kastro i Chavez su svi “humanisti”, rekao je on.

“Svi su sjajni. Svi su originalni, čine najbolje što mogu za svoju zemlju. Mislim da je Chavesa motivisala ljubav prema zemlji. Također i Castra”, rekao je Stone,

Stone je često kritikovao kao teoretičar zavjere zbog svojih stavova o američkoj vanjskoj politici i ubistvu John F. Kennedy, iznesenih u “JFK” i pratećem dokumentarcu.

Takođe je 2017. godine snimio “Putinove intervjue” (The Putin Interviews), koje je The New York Times opisao kao “ponizne” i “sramno velikodušne” prema ruskom lideru Vladimiru Putinu.

Kontroverzni režiser je također učestvovao u filmu o bivšem autoritarnom lideru Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu, navodi istraga Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), globalne mreže istraživačkih novinara, i kazahstanskog portala Vlast.kz.

Prema tim navodima Fondacija pod kontrolom Nazarbajeva platila je najmanje pet miliona dolara za dokumentarac iz 2021. godine koji nastoji da opere imidž autoritarnog lidera, a centralno mesto u tom projektu ima dugački intervju s Nazarbajevim koji je uradio Stone.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima