Orban posjetio i Kinu: ‘Ključna sila stvaranja uslova za mir u rusko-ukrajinskom ratu’

3 minuta čitanja


“Mirovna misija 3.0”, napisao je Orban na platformi X nakon dolaska u Peking, objavivši fotografiju na kojoj se vidi kako ga je na aerodromu dočekao zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Hua Chunying, prenosi HINA.

- OGLAS -

Kina je ključna sila u stvaranju uslova za mir u rusko-ukrajinskom ratu, dodao je Orban na platformi X, a u Pekingu je rekao da Mađarska “snažno cijeni” mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini, prema mađarskoj novinskoj agenciji MTI.

Prema kineskoj državnoj novinskoj agenciji Xinhui, Orban bi se trebao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

- OGLAS -

Njegovo putovanje dolazi nakon spekulacija da bi mađarski čelnik mogao posjetiti i Kinu nakon kontroverznog putovanja u Moskvu u petak, tokom kojeg je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Taj je potez izazvao zaprepaštenje u Evropi i SAD-u. Orban je rekao da je njegov sastanak s Putinom, koji je izvršio invaziju na Ukrajinu, bio “mirovna misija”. Tokom zajedničkog nastupa s Putinom nakon razgovora, Orbán je ponovno pozvao na napore za pronalaženje mirnog rješenja za ukrajinski rat.

- OGLAS -

Nekoliko zvaničnika EU-a kasnije je naglasilo da mađarski čelnik nema službeni mandat EU-a za pregovore s Rusijom, te da to nema nikakve veze s mađarskim šestomjesečnim predsjedanjem Evropskom unijom.

Orban, koji je često trn u oku Bruxellesu u nizu pitanja, među čelnicima Evropske unije smatra se najbližim Moskvi. Mađarska je prvog jula preuzela rotirajuće predsjedanje EU-om.

Kineski predsjednik Xi posjetio je Mađarsku u sklopu evropskog putovanja u maju. Peking i Budimpešta održavaju dobre odnose, a Orban je bio jedini čelnik EU koji je prošlog oktobra prisustvovao Forumu Pojas i put čiji je domaćin bila Kina.

Mađarska je dio kineske inicijative Pojas i put (BRI), ogromnog infrastrukturnog projekta koji uključuje Kinu koja ulaže milijarde u infrastrukturu i odobrava zajmove mnogim zemljama globalnog juga, u centralnoj Aziji, ali i u dijelovima Evrope.

(Vijesti.ba)


Podijeli ovaj članak