Home Svijet Oslabila najnovija vulkanska erupcija na Islandu, oštećenja ostala

Oslabila najnovija vulkanska erupcija na Islandu, oštećenja ostala

by admin

Najnovija islandska vulkanska erupcija u petak je oslabila, ali je ostavila tragove oštećenja na cestama i cjevovodima, prekidajući snabdijevanje toplom vodom u dijelovima poluotoka Reykjanes u vrijeme niskih temperatura.

Erupcija je počela u četvrtak, izbacujući narandžastu lavu visoku 80 metara iz pukotine od tri kilometra u zemlji, ali do petka ujutro bilo je samo nekoliko otvora za izbacivanje lave.

Bila je to treća erupcija u toj oblasti, južno od glavnog grada Reykjavika, od decembra.

Škole, vrtići, muzeji i druge javne institucije u regiji zatvorene su u petak jer je lava udarila u cijevi za toplu vodu koje se koriste za snabdijevanje geotermalno zagrijanom vodom.

– Vrlo je loša situacija da ovo područje nema tople vode, ali ima struje, ima pitke vode i nadamo se da ćemo toplu vodu imati do podneva (u petak) – izjavila je premijerka Katrin Jakobsdottir za javni servis RUV.

Temperatura u tom području iznosila je minus osam stepeni Celziusa u petak ujutru.

Satelitski snimci koje je objavila islandska meteorološka služba pokazuju da su tokovi lave dosegli otprilike 4,5 kilometara zapadno od erupcije, samo oko 500 metara od Plave lagune – luksuzne geotermalne banje – koja je evakuirana u četvrtak i ostala je zatvorena, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima