Home Bosna i Hercegovina Otvorena izložba ‘40. godina od Zimskih olimpijskih igara – Sarajevo 84’

Otvorena izložba ‘40. godina od Zimskih olimpijskih igara – Sarajevo 84’

by admin

Izložba “40. godina od Zimskih olimpijskih igara – Sarajevo 84” svečano je otvorena večeras u Olimpijskom muzeju, u okviru obilježavanja tog bitnog datuma za Bosnu i Hercegovinu.

Održano je i predavanje švicarskog grafičkog dizajnera Markusa Osterwaldera, čije uručenje knjige “Olimpijske igre – dizain” predstavlja postavljanje kamena temeljca za otvorenje Olimpijske biblioteke u Olimpijskom muzeju.

Senka Ibrišimbegović, direktorica Javne ustanove Gradski muzeji Sarajevo kazala je da pored stalne postavke, građani imaju priliku vidjeti plakate i fotografije Olimpijskih igara u Sarajevu te ih ponovo doživjeti.

– Memoriju olimpijskog nasljeđa smo s fotografija na kojima je kandidatura, izgradnja olimpijskih infrastrukturnih objekata, performansi, borilišta i natjecanja, izložili u obliku plakata. Te fotografije smo dobili od građana širom regiona – kazala je.

Izložba će, dodala je, biti otvorena do kraja februara, a najavila je dane otvorenih vrata od 8. do 19. februara, kada će ulaz biti slobodan za sve posjetitelje.

Ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn prisjetio se Sarajeva prije 40 godina te kazao da je to bio jedan od najvećih trenutaka za grad.

– Te igre su bile bitne i za Švicarsku, jer smo osvojili dva zlata i dva srebra. Dobro se sjećam Olimpijskih igara, imao sam 20 godina i pred televizorom navijao za naše sportiste u Sarajevu – dodao je.

Izrazio je ponos što Ambasada Švicarske podržava Sarajevo u obilježavanju 40. godina od Zimskih olimpijskih igara.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima