Home Magazin Otvorenje Proljetnog izdanja 11.4. u kinu Meeting Point uz film ‘Luksemburg, Luksemburg’

Otvorenje Proljetnog izdanja 11.4. u kinu Meeting Point uz film ‘Luksemburg, Luksemburg’

by admin

Film koji od premijere u Veneciji ne prestaje osvajati srca gledatelja prikazuje se istovremeno u kinima u Beogradu, Herceg Novom, Ljubljani, Sarajevu i Zagrebu. Film će u Sarajevu biti prikazan u kinu Meeting Point u četvrtak, 11. aprila u 18 sati, ulaz je besplatan! Besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije.

„Luksemburg, Luksemburg“ humoristični je i britki film o očevima i sinovima. Iako svijet obiluje prelijepim mjestima za umiranje, Luksemburg nije među njima. Kada saznaju da je njihov otuđeni otac bolestan u Luksemburgu, blizanci Kolja i Vasja odlaze na put kako bi se pozdravili s njim posljednji put. Hoće li muškarac kojeg zateknu biti isti onaj opaki frajer kojeg se sjećaju?

Inspiraciju za ovu “tragikomediju o dva mala muškarca u potrazi za velikim ocem”, kojom pokušava demitologizirati figuru oca, Lukich crpi iz ličnog iskustva. U glavnim ulogama karakterno potpuno različitih identičnih blizanaca Vasje i Kolje gledamo Amila i Ramila Nasirova, osnivače i članove popularnog ukrajinskog hip-hop benda Kurgan & Agregat.

Nakon otvorenja Proljetnog izdanja u četvrtak, 11. aprila besplatnom projekcijom filma „Luksemburg, Luksemburg“ u kinima, program se nastavlja na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Publika će besplatno online od 12. do 21. aprila moći pogledati film „Kako se poseksati“ rediteljice Molly Manning Walker, prošlogodišnji pobjednik Zagreb Film Festivala, i ekološki dokumentarac „Plastična fantazija“ njemačke rediteljice Ise Willinger.

Program je besplatan za sve gledatelje s teritorija pet zemalja članica Mreže, uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Komedija „Luksemburg, Luksemburg“ od 11. aprila dolazi u kina širom BiH. Distributer u kinima u BiH je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Proljetno izdanje jedinstveno je događanje koje okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival (BiH), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski međunarodni filmski festival (Slovenija), Festival autorskog filma (Srbija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba) 

Možda vas zanima