Home Svijet Pakistan deportovao Afganistance koji čekaju na preseljenje u SAD

Pakistan deportovao Afganistance koji čekaju na preseljenje u SAD

by admin

To komplikuje napore Afganistanaca, jer su SAD zatvorile svoju ambasadu u Kabulu i oni se također moraju boriti s ograničenjima ljudskih prava i tvrdoglavim finansijskim i humanitarnim krizama u svojoj domovini.

Islamabad je 1. novembra počeo protjerivati više od milion neprijavljenih stranaca, većinom Afganistanaca, usred svađe oko optužbi da Kabul skriva pakistanske militante, optužbu koju vladajući talibani poriču, piše Reuters.

Više od 450.000 Afganistanaca se vratilo kući, kažu Ujedinjene nacije, a mnogi sada žive u teškim zimskim uslovima u blizini granice.

Najmanje 130 Afganistanaca koji se obrađuju za američke specijalne imigracione vize ili preseljenje izbjeglica u Sjedinjene Države je deportirano, rekao je Shawn VanDiver, predsjednik #AfghanEvac, glavne koalicije grupa koje pomažu u takvim naporima.

Citirao je podatke članova koalicije i detalje koje je američkoj vladi dostavila ambasada u Islamabadu, a koje je vidio.

Pakistanska policija uhapsila je više od 230 takvih Afganistanaca, iako je oko 80 od tada pušteno, dodao je.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, visoki zvaničnik State Departmenta rekao je da Sjedinjene Države “nemaju formalni način da prate ovakve slučajeve”, dodajući da je broj Afganistanaca deportiranih dok su čekali preseljenje SAD-a “veoma mali”.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima