Home Svijet Pakistan ugasio internet dok traju izbori

Pakistan ugasio internet dok traju izbori

by admin

Pakistan je privremeno ugasio internet dok milioni građana izlaze na parlamentarne izbore.

Glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je mjera opravdana, navodeći nedavne terorističke incidente u zemlji.

Izbori se održavaju gotovo dvije godine otkako je prethodnom premijeru, igraču kriketa koji je postao političar, Imranu Khanu, izglasano nepovjerenje.

Trostruki premijer Nawaz Sharif sada je na glasačkom listiću na izborima za koje mnogi analitičari kažu da su dosad najmanje vjerodostojni.

I pozivi i podatkovne usluge su obustavljene, iako Wifi mreže i dalje rade.

Jedan birač rekao je za BBC da su bili šokirani odlukom, rekavši da bi “glasačima trebalo olakšati izbor umjesto da se moraju susretati s takvim preprekama”. Drugi sagovornik kaže da je ovo bilo očekivano.

“Kao rezultat nedavnih terorističkih incidenata u zemlji, izgubljeni su dragocjeni životi. Sigurnosne mjere ključne su za održavanje reda i zakona i suočavanje s potencijalnim prijetnjama”, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova opravdavajući ovaj potez.

Gašenje je kritizirao Bilawal Bhutto Zadari, sin ubijene bivše premijerke Benazir Bhutto, koji je pozvao da se internet uključi odmah. Bhutto, koji se također takmiči za lidersku dužnost, rekao je da se njegova Pakistanska narodna stranka (PPP) obratila izbornoj komisiji i sudovima kako bi internet opet bio uspostavljen.

Došlo je nakon što su dvije bombe ubile 28 ljudi u nemirnoj pokrajini Balochistan u srijedu.

Zemlja je stoga u stanju pripravnosti, uz jaku sigurnost na biralištima širom zemlje. Jedna postaja u Lahoreu imala je naoružane stražare na ulazu i vojne časnike koji su patrolirali područjem.

Stroga pravila o praćenju izbora, uključujući ono što se može reći o kandidatima, kampanjama i anketama, ostaju na snazi do kraja glasanja. Nije jasno koliko će brzo rezultati biti objavljeni, ali oni moraju biti objavljeni unutar dvije sedmice od glasanja.

Zemlja je u prošlosti gasila internet kako bi kontrolisala protok informacija, iako je gašenje u ovoj mjeri bez presedana, posebno tokom izbora.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima