Home Svijet Palestina o sastanku u Jerusalemu: Izrael otkrio svoje pravo lice

Palestina o sastanku u Jerusalemu: Izrael otkrio svoje pravo lice

by admin

Ministarstvo je govorilo o jučerašnjem “sastanku kolonijalnih terorističkih organizacija” u Jeruzalemu u vezi sa konferencijom ministara izraelske vlade, prenosi HINA.

Ministri iz desničarske konzervativne vladajuće stranke premijera Benjamina Netanyahua Likud bili su zastupljeni na konferenciji za doseljenike u Jeruzalemu. Međutim, Netanyahu je opisao planove za ponovno naseljavanje Pojasa Gaze nakon rata kao nerealne.

 

Krajnji desničar i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir na “Konferenciji pobjede” nije samo pozvao na povratak izraelskih doseljenika u obalni pojas i sela na sjevernoj Zapadnoj obali, već i na “poticanje Palestinaca da odu”.
Samo to može spriječiti još jedan masakr poput onog 7. oktobra, rekao je.
“Ovaj sastanak i njegov dnevni red ponovno otkrivaju pravo lice izraelske desničarske koalicijske vlade, uključujući njeno odbacivanje mira i ustrajnost u provođenju okupacije, kolonijalizma i režima apartheida”, navodi palestinsko ministarstvo u saopćenju.
Netanyahuova vlada smatra se izravno odgovornom za “takve huškačke pozive”, nastavlja se u izjavi. Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu i SAD da izvrše pritisak na Netanyahua kako bi zaustavio ovaj oblik poticanja.
Izrael se povukao iz Pojasa Gaze 2005. godine i evakuisao više od 20 izraelskih naselja. Godine 2006. palestinska grupa Hamas pobijedila je na parlamentarnim izborima i preuzela administrativnu kontrolu u Gazi.
Iduće godine preuzela je isključivu kontrolu nad obalnim područjem na Mediteranu nakon krvave bitke s organizacijom Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. Izrael i njegov susjed Egipat tada su pooštrili blokadu. U Pojasu Gaze živi oko 2.2 miliona Palestinaca.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima