Home Svijet Papa Franjo izjasnio se u korist humanitarne grupe za spašavanje migranata

Papa Franjo izjasnio se u korist humanitarne grupe za spašavanje migranata

by admin

Sudija bi 14. februara trebalo da donese odluku da li Luca Casarini i još petoro iz dobrotvorne organizacije Mediterranea Saving Humans treba da idu na suđenje zbog optužbi.

– Oni rade dobar posao, spašavaju mnogo ljudi, mnogo ljudi – rekao je Franjo o organizaciji tokom svoje sedmične audijencije u Vatikanu.

Pozdravljajući delegaciju dobrotvorne organizacije koja je prisutna na audijenciji, papa je rekao da oni “izlaze na more da spasu siromašne ljude koji bježe iz ropstva u Africi”.

U delegaciji je bio Casarini, bivši aktivista krajnje ljevice dobro poznat u Italiji, koji se nedavno pridružio Katoličkoj crkvi.

Casarini, koga u Italiji često napadaju antimigrantske, provladine novine, bio je specijalni gost na biskupskom samitu, ili sinodu, kojom je papa predsjedao u oktobru.

Mediterranea je optužena u Raguzi na Siciliji zbog operacije iz 2020. u kojoj je njen brod pokupio 27 migranata s danskog teretnog broda i odveo ih u Italiju.

Migranti, među kojima i trudnica, bili su nasukani na brodu više od mjesec dana nakon što su spašeni iz drvenog gumenog ćamca.

Kompanija koja upravlja teretnim brodom, Maersk Tankers, kasnije je platila firmi povezanoj s Mediterraneaom oko 125.000 eura, u transferu novca za koji tužioci navode da je povezan s mogućim kršenjem italijanskih zakona o imigraciji.

Dobrotvorna organizacija navodi da je to bila samo spontana donacija.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima