Home Svijet Papa Franjo uvjeren da će kritičari shvatiti njegovu odluku o blagoslovu gay parova

Papa Franjo uvjeren da će kritičari shvatiti njegovu odluku o blagoslovu gay parova

by admin
Blagoslovi su dopušteni prošli mjesec u dokumentu Fiducia Supplicans (Molitveno povjerenje), koji je izazvao široku raspravu u Katoličkoj crkvi, sa posebno snažnim otporom afričkih biskupa, prenosi HINA.
“Oni koji žestoko protestuju pripadaju malim kulturnim grupama”, rekao je Franjo za talijanski list La Stampa, dodajući:
“Poseban su slučaj Afrikanci: za njih je homoseksualnost nešto ‘loše’ sa kulturološke tačke gledišta, oni je ne tolerišu”.
“Ali općenito, vjerujem da će postepeno svi biti razuvjereni duhom deklaracije ‘Fiducia Supplicans’ Dikasterija za nauk vjere: cilj joj je uključiti, a ne dijeliti”, nastavio je Papa.
Čini se da je već prošle sedmice Franjo priznao otpor koji je dokument izazvao, posebno u Africi, gdje su ga biskupi odbacili i gdje u nekim zemljama istospolne aktivnosti mogu završiti zatvorom ili čak smrtnom kaznom.
Rekao je da kada se daju blagoslovi, svećenici trebaju “prirodno uzeti u obzir kontekst, osjetljivost mjesta gdje neko živi i najprikladnije načine da to učine”.
U intervjuu za La Stampu Franjo je potvrdio da bi 11. februara trebao dočekati u Vatikanu predsjednika svoje rodne Argentine te da konačno postoji mogućnost posjete zemlji.
Rekao je da njegov plan za 2024. trenutno uključuje putovanja u Belgiju, Istočni Timor, Papuu Novu Gvineju i Indoneziju.
Govoreći o svom zdravlju, koje je zadnjih godina narušeno zbog hospitalizacija, problema sa kretanjem te su otkazana putovanja i događaji, 87-godišnji Papa je rekao:
“Ima nekih bolova, ali sada je bolje, dobro sam”.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima