Home Sport Perrine Pelen sjeća se s toplinom sarajevske olimpijade

Perrine Pelen sjeća se s toplinom sarajevske olimpijade

by admin

Učesnica Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i dobitnica medalje Perrine Pelen, posljednja Francuskinja koja je osvojila zlato na velikim takmičenjima u slalomu, sjeća se s toplinom sarajevske olimpijade, u prvom redu jer je bila uspješna prekretnica u njenoj karijeri, ali i zbog tadašnjeg neponovljivog duha zajedništva i optimizma svih u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, počev od volontera što su se i sami dobrovoljno stavljali u ulogu gostoljubivih domaćina ljudima iz svijeta.

Ova sportiskinja je 1984. godine osjetila mjesto Sarajeva u istoriji olimpijskih igara; olimpijski identitet kao DNK grada, izjavila je.

Perrine Pelen je na današnjoj konferenciji u Sarajevu poručila da je sport generalno, ne samo vrhunski, prijatelj čovjeku kojeg treba njegovati, a iznimno važan dio njenog života.

Slavenko Likić, također učesnik konferencije, bosanskohercegovački brzi klizač koji je nastupao na Olimpijskim igrama u Albertvilleu, danas je profesor na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu. Mladim učesnicima konferencije, gimnazijalcima iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke i Pariza poručio je da stiču znanja, čuvaju ljudsko dostojanstvo i ljubav u srcima. Duh olimpizma je nešto što treba doživjeti, poželjno za svakog čovjeka, smatra Likić, Sarajlija po rođenju koji je u vrijeme ZOI ‘84 bio učenik osnovac.

Upitan za ulogu olimpizma u gradnji mostova među različitim kulturama i narodima, odgovorio je simbolično: „To je projekat, ali bez maskote u obliku srca, ne može biti ispunjen“.

Učesnicima se video-linkom obratio bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka te govorio između ostalog o ulozi sporta i vlastitim pripremama za takmičenje u Parizu ovog ljeta.

Konferenciju koja je bila u formi panel-diskusije organizirala je Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovine zajedno s Fakultetom za sport Sarajevskog univerziteta.

Povodom 40. godišnjice Sarajevske olimpijade, na službenoj stranici Ambasade Francuske je napisano da su Sarajevo i Pariz povezani ove godine olimpijskom pričom jer se navršava 40 godina od sarajevskih Olimpijskih igara, dok će Pariz ovog ljeta biti domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima