Home Svijet Peskov: Putinove riječi o nuklearnom oružju izvučene iz konteksta

Peskov: Putinove riječi o nuklearnom oružju izvučene iz konteksta

by admin

Kremlj je u četvrtak saopćio da komentari o nuklearnom oružju koje je ruski predsjednik Vladimir Putin dao u intervjuu državnim medijima ne predstavljaju prijetnju da će ga koristiti, te optužio SAD da su namjerno izvukli ove opaske iz konteksta.

Putin je u intervjuu objavljenom u srijedu rekao da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da bi se, ako SAD pošalju trupe u Ukrajinu, to smatralo značajnom eskalacijom sukoba.

Komentarišući Putinove riječi, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima da Washington razumije da ruski lider ponavlja nuklearnu doktrinu Moskve, ali je optužila Rusiju da koristi “nepromišljenu i neodgovornu” nuklearnu retoriku tokom sukoba u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da je Putin samo odgovarao na novinarska pitanja o toj temi i ponovio već dobro poznate okolnosti u kojima bi Rusija teoretski bila primorana da koristi nuklearno oružje.

Peskov je također skrenuo pažnju na činjenicu da je Putin u istom intervjuu rekao da mu ideja o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini nikada nije pala na pamet.

Upitan o komentarima Bijele kuće, Peskov je rekao: “Ovo je bilo namjerno vađenje nečega iz konteksta. Putin nije prijetio upotrebom nuklearnog oružja u ovom intervjuu. Predsjednik je samo govorio o razlozima zbog kojih bi upotreba nuklearnog oružja mogla biti neizbježna.”

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima