Peta zvučna izložba i koncert žive elektroničke muzike na Muzičkoj akademiji UNSA

2 minuta čitanja

U petak, 5. jula 2024. godine, na Univerzitetu u Sarajevu – Muzičkoj akademiji, bit će održana peta po redu zvučna izložba i koncert žive elektroničke muzike. Događaj je otvoren za javnost i bit će upriličen u Maloj sali (soba br. 10) Muzičke akademije.

Zvučna izložba će biti otvorena od 16 do 20 sati, a koncipirana je kao privremeni javni događaj na kojem će svoje radove predstaviti profesori i studenti Muzičke akademije.

Zvučni eksponati će posjetiocima pružiti mogućnost slušnog opažanja različitih načina i umijeća dizajniranja zvuka u oblasti elektroničke i elektroakustičke muzike, odnosno analognih, digitalnih i hibridnih tipova zvučnih sinteza.

Nazivi i autori eksponata su sljedeći: Melanie Ovenden („EniGmA“), Jovana Pavlović („Anima“), Ena Ibrahimagić („Euforija“), Ajdin Tirić („Pax4“), Benin Mujkić („Džepni šaman“), Omer Blentić (Organum „84. Civilization“), i Rijad Kaniža (isječak iz predstave „Adam i Yoshi“).

Koncert žive elektroničke muzike počinje u 19 sati, a nastupit će Dino Rešidbegović („Keiserens nye klæder“ za analogne sintetizatore zvuka), Omer Blentić („The Liver“ za Theremin, analogni sintetizator zvuka, procesor i looper), Zlatan Božuta („X O“, kompozicija D. Rešidbegovića – verzija za klavir i efekte), Benin Mujkić („Collisions“ za trubu i procesore), i Rijad Kaniža („6R41N 1NCU84710N“ za granulator). Između ostalog, posjetitelji koncerta će prvi put u historiji bosanskohercegovačke muzike moći svjedočiti koncertnoj izvedbi na thereminu i digitalnom granulatoru.

Događaj organizuju red. prof. dr. Dino Rešidbegović (mentor) i asist. mr. Rijad Kaniža.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak