Petorica bivših sirijskih vojnika uhapšeni u Njemačkoj, osumnjičeni za ratne zločine

1 minuta čitanja

Petorica uhapšenih, a riječ je o četvorici Palestinaca iz Sirije bez državljanstva te jednom sirijskom državljaninu, sumnjiče se da su kao dio specijalnih formacija koje je sastavila vlada Bašara Al Asada, 2012. učestvovali u suzbijanju protesta protiv režima pri čemu je poginulo šestero demonstranata, prenosi HINA.

Osim ovih ratnih zločina, osumnjičene se tereti za mučenje političkih zarobljenika, otmicu te bespravno otuđenje imovine. Osumnjičeni su po nalogu Glavnog državnog tužilaštva u Karlsruheu, uhapšeni na različitim lokacijama širom Njemačke, dok se za još jednim osumnjičenim traga.

Istovremeno su u sklopu iste istrage u Švedskoj uhapšena još trojica pripadnika iste grupe. Četvorica osumnjičenih Palestinaca su bili pripadnici naoružane milicije “Pokret slobodna Palestina” (FPM), koje je režim koristio za kontrolu četvrti Al Jarmuk u Damasku, koja je nastala iz izbjegličkog palestinskog kampa.

Pripadnici FPM-a su učestvovali i u blokadi ove četvrti 2013. prilikom čega je, zbog nedostatka hrane, vode i lijekova, život izgubio nepoznati broj Palestinaca u ovoj četvrti. FPM je prisno sarađivao s odjelom sirijske tajne službe koja je bila zadužena za Palestince u Siriji.

Pretpostavlja se da su osumnjičeni u Njemačku stigli tokom izbjegličke krize 2015. kada je većina granice prelazila bez identifikacijskih dokumenata.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak