Home Bosna i Hercegovina Petritsch: Imamo tužno iskustvo u BiH sa RS-om

Petritsch: Imamo tužno iskustvo u BiH sa RS-om

by admin

Austrijski diplomata, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) je poručio da u BiH imamo tužno iskustvo sa RS-om i da ne smiju napraviti istu grešku na Kosovu.

Na pitanje da je rekao da se nada da će se u SAD nastaviti kontinuitet Bidenove administracije i da je više naklonjena dijalogu između Kosova i Srbije, on ističe da treba da vidimo bezbjednosti prostor Zapadnog Balkana kao cjelinu.

“Mislim da je administracija predsjednika Bidena, da su zainteresovaniji za konstruktivno rješenje. Vidjeli smo da je u prošlosti, pod Trumpovom administracijom, Grenell (bivši specijalni izaslanik SAD-a za dijalog Richard Grenell) radio stvari koje jednostavno nisu u interesu fer razrješenja konflikta. Međunarodna zajednica, posebno EU, treba da ima vrstu slobode da pronađe evropsko rješenje za konflikt. Na to sam prethodno mislio kad sam rekao da treba da vidimo širu sliku cjelokupnog pristupnog procesa.

Treba da vidimo bezbjednosti prostor Zapadnog Balkana kao cjeline, i mislim da je važno reći da oboje, i Srbija i Kosovo, žele da se pridruže EU. Zato je samo EU rješenje izvodljivo, i ono bi okončalo dva velika historijska konflikta koja još postoje kao ostaci Jugoslavije, to su jasno Kosovo, ali i Bosna i Hercegovina.

Mislim da je Kosovo na neki način lakše riješiti jer tu imate jasnu situaciju. Imate većinsku populaciju na Kosovu i manjinu na sjeveru Kosova, i riješiti taj problem je po mom mišljenju lakši nego trougao koji postoji u BiH između tri etničke zajednice gdje je teže i kompleksnije naći bolje rješenje. Treba dodati još nešto s obzirom na probleme u BiH, treba da nađemo rješenje za Kosovo koje je bolje od onog 1995. za BiH u Daytonu.

Trebamo veći kvalitet, pravičnost i takođe fizibilnost vlada, o tome treba dobro promisliti. Ono što definitivno ne želimo da vidimo je još jedna Republika Srpska na Kosovu, što međunarodna zajednica isključuje kao model. Tužno iskustvo u Bosni i Hercegovini sa Republikom Srpskom je znak upozorenja da se ne ponovi ista greška na Kosovu. Nađimo fer soluciju za srpsku manjinu, mislim da je to veoma mnogo u interesu Prištine i većinske zajednice. Ali ne prevenirajmo uspjeh time što ćemo biti previše strogi u stvarima koje trebaju više fleksibilnosti u procesu normalizacije”, objasnio je Petritsch.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima