Pettigrew: Rezolucija UN-a nova važna podrška preživjelima

4 minuta čitanja

Ocijenio je ovo u razgovoru za Fenu profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Programa studija genocida Univerziteta Yale David Pettigrew.

- OGLAS -

Zvanično međunarodno priznanje, kako je istakao, pruža važnu novu podršku preživjelima koji još uvijek sahranjuju posmrtne ostatke svojih najmilijih, suočeni sa rastom poricanja genocida i govora mržnje.

– Rezolucija UN-a ohrabruje i skreće pažnju na rasprostranjeno održavanje komemoracija širom svijeta koje odaju počast žrtvama i potvrđuju istinu o genocidu u Srebrenici – naglašava Pettigrew.

- OGLAS -

Napominje da će se žrtvama genocida ove godine odati počast na zvaničnom događaju na visokom nivou u Ujedinjenim nacijama u New Yorku 11. jula u organizaciji ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije. Komemoracije će se također održati širom Ujedinjenog Kraljevstva, u Irskoj, Belgiji, Švicarskoj i drugdje. Godišnjica genocida u Srebrenici će se obilježavati i širom Sjedinjenih Američkih Država, uključujući St. Louis, Missouri, Chicago, Illinois i Connecticut, gdje će biti podignuta zastava Bosne i Hercegovine.

Pettigrew podvlači da je Rezolucija UN-a kreirala ključni poticaj za afirmaciju istine i za uspostavljanje trajne kulture sjećanja kako bi se spriječilo ponavljanje genocida. Rezolucijom UN-a je osuđeno svako poricanje genocida u Srebrenici, dodao je.

- OGLAS -

Istraživači genocida upozoravaju da poricanje izaziva ponovnu viktimizaciju i podstiče ponavljanje nasilja. Ali čini se da međunarodna zajednica, smatra Pettigrew, nije dovoljno svjesna ili zabrinuta zbog dramatičnog porasta poricanja i prijetnji miru u Republici Srpskoj i Srbiji koji su uslijedili nakon usvajanja Rezolucije UN-a.

Kako je naveo, “u drskom protivljenju duhu Rezolucije UN-a, nacionalistički lideri u Republici Srpskoj i Srbiji održali su ‘svesrpski sabor’ i objavili deklaraciju pozivajući na jedinstvo svih srpskih naroda”.

– Jako zabrinjava činjenica da deklaracija ‘svesrpskog sabora’ predstavlja RS kao autonomno pravno lice, dajući podršku opasnom planu Milorada Dodika o ‘mirnom razdruživanju’. U istom kontekstu, među preživjelima postoji velika zabrinutost zbog prijedloga političkih predstavnika bosanskih Srba da se promijeni ime Srebrenice. Nedavno je komemoracija 11. jula u Potočarima čak okarakterisana kao prijetnja sigurnosti u RS. Sve su to zabrinjavajuće provokacije koje prijete ponavljanjem zločina. Takve prijetnje zahtijevaju oštrije osude i sankcije SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije – upozorio je profesor Pettigrew.

Naglašava da su nas davno prije Rezolucije UN-a, majke Srebrenice inspirisale svojom borbom da se prizna istina o genocidu u Srebrenici i da se žrtve pamte. One su svjedočile u Hagu, pokrenule sudski postupak protiv Nizozemske zbog njene odgovornosti za genocid i zalagale se za ekshumaciju i identifikaciju žrtava. Majke su se neumorno zalagale za uspostavljanje Memorijalnog centra i mezarja, što je vizija koju su, smatra on, predano i sposobno rukovodstvo i osoblje Memorijalnog centra Srebrenica danas ostvarili.

– Kada budemo obilježavali godišnjicu genocida u Srebrenici 11. jula ove godine, suočeni sa prijetnjama bez presedana iz deklaracije ‘svesrpskog sabora’ i drugim provokacijama, to će zaista biti dostojanstveni sat sjećanja. Ovom komemoracijom obnovimo našu posvećenost kulturi sjećanja kako bismo edukovali buduće generacije i spriječili ponavljanje zločina. Kako se komemoracije za Srebrenicu šire svijetom, neka se ta kultura sjećanja proširi i na osnivanje memorijalnih muzeja u Barutnom magacinu u Kalinoviku i Bijeloj kući u Omarskoj. Sada, više nego ikad, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Evropska unija i međunarodna zajednica moraju štititi preživjele, zalagati se za istinu, stati uz majke Srebrenice i stati uz BiH – poručio je profesor Pettigrew za Fenu, koji će 11. jula u New Yorku prisustvovati komemoraciji UN-a povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak